Вулканите по света

Вулканите се образуват при излизането на магма(нажежена полутечна скална маса)от земните недра. Магмата, която изригва на повърхността на Земята се нарича лава. При изригване тя е с много висока температура, която впоследствие се охлажда до температурата на околната среда. Вулканичните изригвания са едни от най-катастрофалните природни бедствия за човека. При изригването на вулканите лавата се изстрелва с огромна сила и може да попадне на разстояние от повече от един километър от вулкана. Отделят се също много огромни количества вулканична пепел и сяра.

вулкани
Снимка: uk.wikipedia.org

Изригването на вулкана Везувий през 79 г. е едно от най-известните изригвания на вулкани по света.Той погребал под пластове вулканична пепел и кал жителите на близкия град Помпей, които били открити от учените след близо 1700 г. Телата на жертвите се разложили, но в кухините останали скелетите и учените запълвайки тези кухини с гипс направили гипсови отливки на местните жители.
През 1669 г изригнал вулкана Етна на о.Сицилия. Изригването му траело няколко месеца и за този период загинали около 20000 човека. Заличени са доста села и горски местности.
През 1766 г на Филипинските острови изригва вулканът Майон. Загиват около 2000 човека от изригващата лава и вулканичната пепел на разстояние от около 3000 метра.
Тамбора изригва през 1815 г. на Индонезйиският остров Сумбала. Едновременно с изригването на вулкана и отделящите се огромни количества лава и пепел се образували огромни цунами,които унищожили съседните острови и загинали много хора.

Вулканът Катмай изригва през 1912 г. в Аляска. Поради слабата заселеност на района жертвите са малко на брой,но района е покрит с дебел пласт вулканична пепел.

Известни са още случаи на изригващи вулкани през миналия век. Техните изригвания блокират въздушния транспорт,замърсяват околната среда и въздуха и нанасят големи щети,но както знаете природата е непобедима и всемогъща.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари