Синузит – бабини рецепти и алтернативи

лечение на синузит

Лечение на синузита

Ето че отново идва  есента,  а за съжаление с нея и вирусните и простудните заболявания. Синузитът е заболяване на околоносните кухини, което се среща за съжаление много често. Тъй като не съм привърженик на антибиотиците и всякакви болезнени процедури за лечението му, от приятели и от собствен опит събрах и реших да споделя лесни, алтернативни бабини рецепти за облекчение на неприятния синузит.

Рецепти при синузит

лечение на синузит
Синузит

Ето и някои от тях:

1. Див кестен – Обелва се кафявата обвивка, вътрешността се стърже на ситно ренде, след което се прибавя прясно мляко, за да се получи консистенция като на тесто.Правят се топчета, които се поставят в марля. Така направените топчета се поставят в носа за 1-2 минути по два три пъти на ден. Обикновено още след първия ден започва да изтича гной.

2. Ботурче – В двете ноздри да се капват по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче. Процедурата се повтаря два три дни по веднъж на ден. Рецептата е взета от баба Ванга.

3. Краве масло – Чрез редуване всяка вечер в една от ноздрите се слага прясно краве масло, колкото царевично зърно. Отново една безценна рецепта, дадена ни от баба Ванга.

4. Лайка – Препълнена супена лъжица изсушена лайка в 500 мл се изсипва във вряща вода и се оставя  да ври на слаб огън. Стои се над парата и се вдишва около 10 минути. Тази инхалация се прави 3-5 пъти на ден. Би било добре да се комбинира и с чеснови капки.

5. Чеснови капки – Счукан чесън се сипва в шишенце  и се залива със същото количество вода. Шишето се затваря, разклаща се енергично, а след това се оставя да се утаи. С капкомер се капват по 3-4 капки от сока във всяка ноздра 3-4 пъти дневно.

6. Лук – Нарязват се на едро  3 глави с лук с обелките. Слагат се да се варят. Вдишва се  през носа парата над врящата смес.

Прясно нарязаният лук може да се направи и на капки като се изцеди през двойна марля. Сутрин и вечер с капкомер се капват по 2 капки във всяка ноздра. Когато сокът премине в устата се изплюва. Лечението трае 2 седмици.

7. Морска сол – Загрява се до умерена температура морска сол и се поставя на мястото на синусите. Процедурата не бива да трае повече от 7 мин. и не повече от веднъж на ден.

8. Яйца – Сваряват се две яйца и още топли се поставят на местата, където се намират синусите. Всякакви затоплящи процедури също помагат /например стоене под струйката на топлия душ и т.н./

9. Мед и лимон – Разбъркват се добре 1/4 ч.  л.  и 1/4 ч. л. лимонов сок. Вечер преди лягане във всяка ноздра се слагат по 2 капки от сместа.
кия – 1 с.л. брашно се смесва с ракия, така че да се получи консистенция на  тесто за питка. Мажат се  синусите (челото, и бузите) със зехтин, за да не се изгори кожата, налага се марля и върху нея се разстила направеното тесто. Стои се един час седем поредни вечери. След като се махне сместа, лицето хубаво се измива.

Ще се радвам, ако тези рецепти са полезни на всеки, страдащ от неприятния и болезнен синузит!

И не забравяйте:  За да не се възпаляват синусите е хубаво винаги главата и челото ви да са покрити с шапка или лента и да са на топло! И никога не излизайте навън с мокра коса!

Успех!

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари