Защо Марс е по-малък от Земята и Венера

Не така отдавна астрономите успяха за установя, какви процеси произтичат при създаването на планетите и на тази база създали, разнообразни модели, които помагат да  се разбере какви процеси са действали при формирането на слънчевата система, в това число на нашата планета, и нашите близки съседи в космоса.  Въпреки това, тези модели отговарят само някой въпроси, и за това данните от тях могат да бъда в известна степен неверни или не точни, но все пак данните получени за нашата система, били достатъчно верни за да може да се разчита на тях.  Моделите, показали нещо необичайно, всички три скалисти планети: Марс, Венера и Земята, би трябвало да са с почти еднакви размери. Но, ако размерите на Венера, не се различават много от размерите на Земята, то Марс определено е по- малък и по никакъв начин не можел  да се подчини на логиката на модела.  Сега  обаче, учените предполагат, че знаят  отговора на тази странна загадка.

По-малко материали при образуването на планетата

Марс се е образувал не далеч от Земята, но материалите, от които се е образувала червената планета там се указали много по-малко и това е дало отражение на нейният размер. Причината за по-малкото материали може да са две:

  1.  Първата хипотеза е, че други тела и планети  са привличали  чрез гравитацията си тези материали. това най-вероятно са двете най-големи планети в слънчевата система Юпитер и Сатурн. ако обаче Юпитер беше изменил своята орбита  едно цяло и пет астрономически единици, сега Марс щеше да е с приблизителни размери колкото на Земята. Неговото  притегляне щеше да действа просто на тази област достатъчно силно, за да привлече повече космически материал.
  2. Другата хипотеза гласи, че тази област, в която се намира планета първоначално си е била по-малко плътна още от самото формиране на слънчевата система. Нейната малка плътност, е послужила като причина за „недохранването“ на Марс.

Начало на формирането на Марс като планета

Въпреки това, тези две хипотези са били приети за постулата на интересно предложение. Това предложение се изразява в това, че червената планета е започнала своето формиране по близко до Слънцето и съответно към Земята, така че в първия етап от формирането  на Марс е имало достатъчно материали, но през определен етап от процеса на формиране тя се е отдалечила и попаднала в такава област от слънчевата система, където е имало  много по-малко материали. Това е забавило растежът на планетата и я е направило изоставаща в развитието си в сравнение с Земята. Резултата е налице,Марс е по-малка от нашата планета, и неговата маса е  10,7 % от масата на Земята.

марс

Въпреки това, учените не-могат да са уверени на 100% в резултатите получени от тези модели.

Източник: www.it-mars.ru

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари