Идва ли краят на Земята – запасите са на привършване.

С голяма тревога учени и лауреати обсъждат възможността за привършване на суровини от голяма важност за икономиката, жизненоважни продукти като вода, хелий, храна и др.

Стигне ли се до това събитие и свършат ли запасите ще настъпи криза безработица, а даже и световна война, която ще бъде много по-сериозна от всички съществуващи до момента.

За изчерпването на петролни запаси се говори от много време. Петролът е смазочното масло на икономиката. Експертите говорят, че количеството на запасите вече е тревожно и ще успее да стигне до 2030 година. Учените пък смятат, че вече така нареченият „Peak oil“ вече е започнал и наличният петрол ще стигне най-много до 2020 година. Мексиканските петролни компании сигнализираха за спад в производството си. През минали години са се произвеждали по 3.0 милиона барела дневно, а днес числото е под 2 млн. В момента се произвеждат енергодайни растения, които биха покрили около 12 % от енергийните нужди до 2020 година. С тази биомаса могат да се заменят само част от петролните потребности. В германия се отглеждат над 2 млн. хектара с тези биосуровини. Освен с тези растения, за производство на петрол друга алтернатива са и  водораслите, установиха учени. Но доколкото е известно те срещат малки пречки в синтезирането на морските растения, та не се знае кога колите ни ще се радват на зеленото гориво.

Краят на света
Земята загива

Други запаси, които са на привършване са тези от хелий. Хелият е химичен елемент, с който предполагам всички сме се забавлявали, поради промяната на гласа, която той предизвиква при вдишване. Но тъй като той е единственият елемент с най-ниска точка на кипене, той става и най-ценният елемент на Земята. Хелият, освен за балони се използва и за създаване на LCD дисплей. Та ако сега цената му е евтина, може да се стигне до там, че един балон да струва до 100 долара.

Експерти от WWF съобщават, че последните хора на Земята ще умрат от жажда, а следователно и от глад. Това е така, защото нивото на пет големи реки е отчайващо ниско – Янцзъ, Меконг и Ганг, Дунав,Рио Гранде. Всички знаем, че на Земята 70 % са вода и само около 1 % е годен за употреба. При намаляването и свършването на водни запаси, ще настъпи липса и на хранителни продукти. Тогава ще настъпи, голям глад, който със сигурност ще доведе до следваща световна война. За направата на 1 литър минерална вода в бутилка са необходими 2-3 литра обикновена вода и четвърт литър петрол.Експертите съветват да пестим водата, докато разполагаме с нея.

 

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари