Как е създадена Вселената?

Големият взрив

Кога и как е създадена Вселената?

Вселената
Вселена

Въпросът за устройството и създаването на  Вселената е интересувал много учени в наше време и  в древността. Първоначално се смятало, че Земята е център на Вселената и всички планети и звезди се въртят около нея, докато Галилей не открива, че това съвсем не е така, а по-скоро Земята се върти около Слънцето.  Това е огромен пробив в науката за онова време! В днешно време  ние разпологаме със супер мощни телескопи, компютри, земни и космически изследователски станции, които  постоянно ни дават все повече и интересна  информация за космоса. В днешно време се поддържат две основни теории за това как е създадена Вселената:

Вселената е  божие творение:

Теорията, че Бог създава Вселената е достигнала до нас още от древността и е по-скоро религиозно обяснение от колкото научно доказателство. Но за сметка на своята не научна обоснованост, тя  е имала и продължава да има милиони вярващи в една или друга религия поддръжници. В тази теория се застъпва тезата, че Бог е сътворил Вселената, като всемогъщ създател на всичко съществуващо. Но тук попадаме в един парадокс :

Ако Бог е сътворил  Вселената и всичко съществуващо, тогава какво е Бог и съществува ли  той въобще след, като той не би съществувал, ако не би сътворил сам себе, а за да сътвори сам себе си Бог трябва вече да е съществувал, но той не може да е съществувал преди да бъде сътворен.

Получава се доста философски и интересен казус, който ни подтиква  да търсим отговора  на въпроса за сътворението на Вселената по-скоро не в религиозните, а в научните среди.

Теория на големия взрив:

От какво е създадена Вселената?

Глоемия взрив
Теорията на „Големия взрив“

Това е научно обоснована теория за създаването на Вселената, която в този момент се счита за най-реалистична. За да обясним теорията на големия взрив на първо място трябва да си зададем въпроса: „От какво е създадена Вселената?Вселената  е създадена от 4 основни компоненти,  а те са: пространство, време, маса и енергия. В теорията на относителността,  обаче Анщайн доказва, че масата и  енергията са всъщност едно и също нещо, като доказва това чрез уравнието  E=MC2. Където енергията е равна на масата по скоростта на светлината в космоса или във вакум. Това всъщност означава, че всяко тяло притежаващо маса, притежава и съответната на тази маса енергия. Т. е.  Вселената,   според теорията на относителността би трябвало да  се състои от три съставни части: време, пространство, маса, но Айнщайн не спира до тук, в своята теория за относителността  той въвежда още едно понятие- пространство-време  и обединява времето и пространството в едно цяло. От тук следва, че според  теорията на относителността  Вселената е създадена от две образуващи съставки: материя и пространство-време.

Как е създадена Вселената според теорията на големия взрив?

Теорията на големия  взрив описва създаването на Вселената  като взрив на една единствена частица, която притежавала огромна маса и била съсредоточила в себе си  цялото пространство и маса на нашата Вселена. Тази частица била с удивително  малки размери по- малка от атом . Най- вероятно е била колкото протон или още по-малка.  Известно е, че толкова  малки частици, като протоните например могат да се „самосътворяват“, тоест ако разгледаме под микроскоп протоните  в ядрото на един атом, ние ще видим как те се появяват и изчезват сякаш от нищото. Тези  самопроизвеждащи  се  протони дават реална  представа  как именно най-вероятно се е „самовъзпроизвела“  първата частица  основа за големият взрив. Когато говорят за големия взрив, учените говорят за едно супер начало на всичко съществуващо.  Смята се, че преди големия взрив не е съществувало нито пространство нито време, защото  преди големия взрив практически не е имало нищо. Но това е недостатък на тази теория и ще ви обясним защо:

Недостатъци в Теорията на големия взрив:

Първи недостатък: Когато разглеждаме „самосътворението“  на протоните, ние разглеждаме определен атом, който има свое  ядро където се „самосътворяват“ протоните, но колкото и да се взираме с микроскоп в пълен вакуум нито нито един протон няма да се произведе от само себе си!  Нека не забравя дори, че това противоречи на един от основните  химически  принципи: „Нищо не се губи, нищо не се променя, само се превръща от едно вещество в друго“.

Втори недостатък на теорията за големия взрив идва от едно много наивно мислене за спиране на времето, което едва ли не се наблюдавало в черните дупки. Да, в черната дупка времето се забавя и дори почти спира, а пространството се изкривява,  но  ако си представим черната дупка като една бивша звезда каквато всъщност е била преди да стане черна дупка,  то тя е  светила  във време-пространството и за нея всъщност  времето  не е  било спряно винаги  и като си представим още, че тя в бъдеще няма да бъде винаги черна дупка,  а в един момент  ще се взриви и ще образува Галактика, то теорията за несъществуващото време преди големият взрив става още по  невероятна.

В природата най- сигурното нещо е цикличността. Тоест, ние от сайта ufoport.com  отхвърляме Теорията на големия взрив като  100% правдоподобна  и създаваме нова версия на тази теория:

Нова версия на Теорията на големия взрив:

Научно изследователския  екип на сайта ufoport.com не отрича  големия взрив. Да имало е голям взрив, да той стои в основата на всичко съществуващо, но ние смятаме, че преди големия взрив е имало безброй много големи взривове и са създавани безброй много вселени  в пространството което обитаваме. Ние смятаме, че “ нищо не се губи, нищо не се променя, просто се превръща от една вселена в друга“.  Учените сътворили  тази теорията на големия взрив всякаш са забравили, че времето и пространството са абстрактни понятния и все повече им се иска да ги материализират! Така много по-логично  ще е да приемем, че материята, времето  и пространството  са съществували  винаги и винаги ще съществуват, в противен случай не би съществувало абсолютно нищо !

Как е създадена Вселената?
3.5 (70%) 4 vote[s]

17
Оставете коментар:

6 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Albena

Здравейте, прочетох че вселената е създадена от една малка прашинка която се взривява наистина ли е така или има и други теори за създаване то и

stayko

Според нашата човешка логика ние допускаме, че времето и материята нямат начало и край, но не може да го разберем. Като доказателство за това е задаването на въпроса: „А преди това какво е имало?“Според мен на нашия етап от еволюцията не можем да си дадем отговор на въпроса“От къде идва заобикалящия ни свят“ ,“На къде отива“ става ясно, че ни липсва нещо в логическата ни програма способна да разгадае тези вселенски въпроси. Просто е не Възможно в рамките на един човешки живот да получим отговор на тези въпроси и да узнаем всичко… И защо ли !?

admin

Ние разчитаме на математиката, но темата е създаването на вселената и тук освен математика и физика човек трябва да умее да мисли нестандартно.
Ето как би изглеждало уравнението, което би решило въпроса по създаване на вселената:

А+Х1+Х2+Х2+….+Хn=VS

Където „А “ е човекът и неговите мисли.
Х 1,2,3- неизвестно
Хn – неизвестно в безкрайността
VS- вселена
Както виждаме, от уравнението по-горе ние, дори не знам броя на неизвестните, защото те са безброй много, както безпределна е вселената. Едва ли това уравнение ви устройва, мен лично не и за това смея да изказвам собствено мнение.

admin

Към В. Николов: „Аз знам, че нищо не знам, а вие и това не знаете“ – Сократ е казал това мноого отдавна, но то важи за всички опити да се намери решение на нерешимото. Рене Декарт философ, математик и физик казва: „Мисля, следователно съществувам“ Това означава, че човек може да бъде сигурен само в своето собствено съществуване. Колкото и странно да ви звучи, създаването на вселената няма да бъде абсолютно никога разгадано на 100% винаги въпросите ще са повече от от отгворите. И ако разчитаме на математиката тя тук не работи, безсилна е! Можете да бъдете сигурен само в своето… Read more »

Стефан Станев

„Математиката е безсилна“?!?!? Щом не разчитате на матиматиката незнам кое признавате за валидно във физиката.Теорията за мултивселената и „М-теория“ не е просто някоя научна фантазмагория, а е в следствие на това каква е вселената и по какви закони съществува.Теориите са следствие на математическите апарати, с които се описва свойствата на вселената.За да може едно твърдение да е теория то трябва да доказва съществуващи явления и да предсказва нови.В този сайт нито се задълбочавате във въпросите, нито наблягате на законите на вселената, нито на учебниците и водещите теории нито от какъвто и да било мозък.

Васко Николов

Всяка теория е не само твърдение. Тя се нуждае от доказване. При това доказателствата са не голи твърдения, а стройна система от анализи, подкрепени с формули, изчисления, наблюдения, експерименти. Вие не сте направили нищо от това. Щом сте толкова сигурни, че теорията ви е вярна и ще издържи, предложете я в някое сериозно научно списание или на научен форум където с нея биха се запознали светилата в тази област. Когато те признаят, че е издържала проверката, тогава можете да кажете, че сте предложили теория. Дотогава това е само едно твърдение, което може да изкаже даже едно дете. И още: нищо… Read more »

admin

Мултивселена това е измислено понятие! Няма такова нещо и не може да има, защото вселената обединява всичко което я съставлява, а това включва и различните измерения и галактики. Вселената няма измерител защото тя е безкрайна, а това означава, че не може да има други вселени тъйкато те ще са част от вселената и всъщото време биха били безкрайни, едното просто противоречи на другото и изключва съществуването на мулти вселена. Вселната е една!

Васко Николов

От Вас ще излезе чудесен политик! Вие се хващате за последните ми думи като удавник за сламка, а не казвате нищо в защита на Вашите твърдения. Но явно и за мултивселената има още какво да научите, защото тази теория, макар и все още непотвърдена напълно (иска се малко повече време – тя е съвсем нова) е доказана именно по математически път. И пак ще повторя: теорията се нуждае от доказателство, а то се прави на листа с молив (или в съвременен вариант – на компютъра) с помощта на математическия апарат: формули, уравнения и т.н. Това, което ние чуваме за дадена… Read more »

admin

1)Отговорих ви за мултивселената, защото това именно е понятието, което най-много ме дразни в съвременната наука. Всякъш някакви псевдо учени се надпреварват, кой първи ще изфантазира по-голяма глупост. 2) По математически формули на Нютон ябълката би трябвало да излети в космоса. Но все пак тя пада на земята. 3) В всяка теория за произхода на вселената написана на хартия, има повече хиксове от колкото известни числа. 4) Скоро сънувах следния сън: Айнщайн стои на кръстопът, а на кръстопътя поставени табели: На една от посоките пише напред към пространство. Когато го попитах в сънят си той каза, че отива именно там.… Read more »

Васко Николов

Не може да говорите такива неща за Нютон. Второ, истинската математика е именно това: букви, букви и тук-там някоя цифра. Пример: формулата на Айнщайн Е=mc2. Повече нямам какво да кажа.

admin

Мнението ви беше коригирано, във връзка с непристоен език.