Неутрино – по-бързо от скоростта на светлината!

История на неутриното.

Волфганг Паули
Волфганг Ернст Паули

Неутриното е една от най-тайнствените и загадъчни елементарни частици в съвременната астрофизика, това е частица за която се знае много малко независимо  от  това, че в последните няколко години   предизвиква особен интерес. Историята на неутриното започва още от 1930 г. когато швейцарският учен физик Волфганг Ернст Паули стига  до извода, че най- вероятно съществува такава частица. Той прави много сметалата хипотеза, че при ядрения разпад на атома освен,  „алфа частиците“ които винаги излитат с точно определена енергия, се отделят  „бета частици“  излитащи с различна променлива енергия, тоест  би трябвало да излитат от ядрото на атома и още един вид частици, който той назовава „неутрино„.  Това твърдение било практически не доказуемо,  защото неутриното притежава изключително малка маса и  практически не взаимодейства с материята. Частицата била незабележима, предполагало се, че съществува само защото, ако тя не съществувала  би се нарушил един от основните закони на физиката за запазване на енергията.  Едва през 1956г. става ясно че такава частица съществува. За тази частица се знаело изключително малко, но се основните предположения били, че неутриното, не притежава никаква маса а голямо количество енергия. След това обаче става ясно, че неутриното притежава макар и незначителна маса близка към нулата,  дори се предполагало, че неутриното има спираловидна форма  и извършва въртеливи движения по посока обратна на своя импулс.

В съвременната наука неутриното се счита все още за нов и не добре опознат обект, на когото се възлагат големи надежди за разгадаването на  множество тайни на нашата вселена  и нейното произхождение.

елементарна частица
Снимка електронно неутрино.

Неутриното в ускорителя на елементарни частици.

Три години в европейския център за ядрени изследвания в Швейцария, учените изучава ли елементарна частица неутрино, когато накрая си задали въпроса: “ А защо неутриното лети толкова бързо?“ Половин година след това те правили проверки  и търсили дефекти в атомните си часовници, правят още 15 000 опита с елементарни частици. Докато не излезли  с извод, който разтърси цялата съвременна физика: „Неутриното лети по-бързо от скоростта на светлината, но въпреки това това е невъзможно“  Това е невъзможно защото според теорията на Айнщайн –  „Теорията на относителността“ не е възможно да съществува частица, която да се движи по-бързо от скоростта на светлината, на това се основават нашите представи за времето и пространството и ако частицата наистина се движи по-бързо от скоростта на светлината, то значи реалността е устроена съвсем не така както ние сме предполагали.

Как протича експеримента с неутриното:

В лабораторията  Швейцария  с помощта на сложни манипулации отправят неутриното в ускорителят на елементарни частицикъм лаборатория в Италия,  неутриното преминава точно 732км. и пристига в Лабораторията на километър и половина под земята, където  сложна техника тежаща повече от 2000 т. с помощта на оловни пластини улавят точния момент на неговото пристигане. По получените резултати става  ясно, че ако светлината и неутриното са се движили заедно в тунела, то неутриното би пристигнало по-рано с 20 метра. Резултатите  били подложени на съмнение, но макар и удар по „Теорията на относителността“ неутриното прави революция в физиката!

супер ускорител
Супер ускорителят на елементарни частици!

Неутриното в „Теорията на относителността“.

Въпреки, че неутриното  подлага на съмнение „Теорията на относителността„, като разрушава един от най-големите и изводи, които Айнщайн прави а именно, че не може да има нищо,  което да се движи по-бързо от скоростта на светлината. Има защитници на тази теория, които  оправдават невероятно голямата скорост на неутриното с това, че то  всъщност не се движи, а неутриното просто преминава от едно измерение в друго. Какво означава това? Ами това според защитниците на тази теория означава, че неутриното по някакъв начин, намира  дупки в пространството и то всъщност не се движи, а се телепортира от точка, „а“ в точка „б“ през измерения и вселени. Това разбира се недоказани твърдения  на по-скоро фантасти учени отколкото само учени, но те са основните защитници на не така вярната „Теория на относителността“!

Интересно за неутриното:

Знаете ли че: Неутриното е най-разпространената частица в нашата Вселена: Съдържанието на неутрино в пространството многократно превишава всичко останало съществуващо, кто при това  неутриното се разделя на три вида: електронно неутрино, тау неутрино, мюонно неутрино . Например всяка секунда през човешкото тяло преминават, без да оказват въздействие на човешкия организъм 3 трилиона неутринови частици. По-голямата част от тях са: електронното неутрино! Именно електронно неутрино се отделят от слънцето и всички останали звезди.

 

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

4 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
Божо
Божо
11 years ago

Всичко е проверено 🙂
Оказа се грешка при измерването на разстоянието с GPS.
Иначе далече не само любители на сензации и конспирации очакваха това да бъде истина.

Жалко, защото едно такова откритие щеше да доведе до революция във физиката, раздвижване на науката и заделяне на нови фондове за изследвания, знаем че в последно време средствата за наука прогресивно се орязват.

Но уви. Революцията се отлага.

admin
admin
11 years ago

Това че обявиха, че има грешка не означава че не ни плакнат очите стая грешка.

Божо
Божо
11 years ago

Много закъсняла публикация. Отдавна откриха грешката в експеримента. Та, неутриното се движи със скорост близка, но по-малка от скоростта на светлината 😉 😀

fashionresidence.com
fashionresidence.com
11 years ago

Интересен пост!