Роскосмос загубил контрол над спътника «Фотон-М»

Научно изследователския космически апарат изстрелян от космодрома в Байконур преди няколко дни, престанал да отговаря на командите подавани от земния космически център.

Космически апарат «Фотон-М»
Космически апарат «Фотон-М» не отговаря на командите от Земята. Снимка: ruscosmos.narod.ru

Изстреляния на 19 юли от Байконур изследователски спътник «Фотон-М» практически веднага се повредил. През първите дни на полета специалистите от центъра за управление на полетите (ЦУП), не успели да предадат команда на борда на космическия апарат.

Телеметрия идва от космическия апарат, но командите подавани от земята той не възприема. Да се говори за загуби обаче, е още рано, все още има шанс да се възстанови връзка с апарата, но при всички положение изпълняването на начално планираната програма е под въпрос.

Научно изследователския спътник  «Фотон-М» № 4, е създаден от самарския  ОАО «Ракетно-космический центр «Прогресс». Програмата на неговия полет е разчетена на 60 денонощия. На борда на «Фотона-М» № 4 се намират 22 комплекта научно изследователска апаратура, основната част от която е предназначена за експерименти но космически технологии. Например, се планира изпробване на методика за създаване на ценни кристали в Космоса. На «Фотон-М» в условия на безтегловност 12 кристала трябвало да израснат в течение на 2 месеца.

Биологичната част на мисията  «Фотон-М» включва 8 програми. В рамките на експеримента «Гекон-Ф4» в космоса полетели гекони: Главната цел на изпитанието, е изучаването на влиянието на микрогравитацията на организмите на зрелите животни, тяхното поведение и ембрионално развитие. Експериментът «Флуотрек» се е планирало да бъде направен за да се определи вътрешната система при действие на факторите на космическия полет. Изследванията в процеса на получаване на електричество при помощта на микроорганизми-електрогени в условията на безтегловност.

При завършването на изследванията се планирало връщането на апаратурата на Земята, заедно с изследваните образци за по нататъшен анализ.

Биологическата част на на програмата на  «Фотон-М» води института по медико-биологични проблеми „институт медико-биологических проблем РАН (ИМБП)“  официален представител на ИМБП Марк Белаковский . Но те се отказали да коментират ситуацията.

Ръководителят на департамента по информационна политика Алла Разуваева остави ситуацията без коментар, отбелязвайки, че в скоро време може да има допълнително съобщени за «Фотон-М»

За сега учените не бързат да говорят, каква ще е по-нататъшната съдба на спътника «Фотон-М».

Системата за връзка обикновено се дублира: Ако в течение на определено време няма връзка с Земята, апарата би трябвало сам да започне да сменя комплекта с прибори, които отговорят за връзката с Земята, разказал ръководителя на едно от предприятията на Роскосмос и участвал във създаването на спътника. До колко е възможно на изпълнението на космическата програма автоматично, то аз мисля че на Футон, е могло от по рано да се инсталира цялата последователност на команди по многочислените научни експерименти и последващото приземяване. Ако  управлението на апарата не се възстанови, то той ще бъде със сигурност изгубен.

Проблеми с научните спътници на самарския „Прогрес“ се случват не за първи път. стартиралият миналата година «Бион-М» имал за цел да направи обширна програма свързана с опити над животни, но така и не успели да я реализират до край зареди отказване на бордовата апаратура. Така умрели всички монголски джербили, зареди  спирането на притока на храна, вода и кислород в клетките. Зареди частичното отказване на системата за храна умрели част от черните мишки. На борда на «Биона-М» не уживели и рибите цихлиди макар, че руските учени утвърждават, че това не е свързано с системите за подаване на жизненоважните храна и кислород.

Поредната нещатна ситуация с космически апарат, признак за системен криза в  космическия отрасъл на Русия. -казва научния ръководител на Института Иван Моисев. Ако е лошо настроена работата, техническата дисциплина, системите за контрол, то все нещо накрая ще откаже. Това ние виждаме на примера на «Фобос-грунт»  който излезе от строя веднага след старта, примера на «Биона-М1» чиято половина апаратура отказала на орбита, а с «Фотона-М» сега няма връзка.

Изстрелване на РКН Союз-2-1 с космически апарат «Фотона-М» на 19.07.2014 година от Байконур:

Източник: Известия ру

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

1 Comment
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
Федерално космическо агентство

Космическия апарат не успял да излезе в нужната целева орбита, сега се намира на преходна орбита с параметри: 500 на 250 километра, ако двигателите не бъдат включени и възстановят обратната връзка от КА с специалистите на Земята, «Фотона-М» ще бъде напълно изгубен и самостоятелно ще излезе от орбита. Възможно падане на космическия апарат, 60 градуса северна и 60 градуса южна ширина.