Слънцето

Слънце

Слънцето, е единствената звезда в слънчевата система. Около слънцето се въртят други обекти от тази система: планети и техните спътници, планети джуджета с своите спътници, астероиди, метеорити, комети и космически прах. Слънцето тежи 99.866 от цялата маса на слънчевата система, а слънчевото излъчване поддържа живота на земята, като осигурява топлина, светлина и даже радиация на нашата планета.

Слънце

Слънцето състав от химически елементи:

  1. Водород: Заема приблизително 73% от неговото тегло и 92% от обема.
  2. Хелии: приблизително 25% от масата и 7% от обема
  3. Други химически вещества: Кислород, азот, никел, желязо, злато, магнии, сяра,въглерод, калции, хром, неон, аргон

Към един милион атома водорода се отнасят 98 000 атома хелии, 851 атома кислород, 398 атома въглерод, 123 неонови атоми, 100 атома азот, 47 атома на желязо, 38 атома  магнии, 16 атома сяра, 4 атома аргон, 3 алуминии, 2 атома никел,калции, натрии.

Средната плътност на слънцето е 1,4 г/см³, G2V, Слънцето се класифицира по своя спектрален клас като G2V, или така нареченото  жълто джудже, защото излъчването му се вижда най-силно в жълто-зелената част на спектъра и защото.Температурата на повърхността на слънцето достига до  6000 К, именно заради високата температура, то свети с почти бял цвят, но от нашата планета тази светлина се вижда с жълт отенък, това е в последствие от силното разсейване на слънчевите лъчи и атмосферата на  Земята( При ясно небе, заедно с синьото разсейване на светлината, слънчевата светлина може да има бели нюанси).

Слънчевия спектър съдържа линии на йонизирани и неутрални метали, а така също и водород и хелии. В нашата галактика Млечен път има повече от 100 000 000 звезди. При това 85% от нашата галактика са звезди не толкова ярки като слънцето( повечето червени джуджета). Както всички звезди, така и Слънцето освобождава енергия с помощта на термична система, при Слънцето това става, като се синтезира хелии и водород.

Разстоянието от Слънцето до земята е 149 милиона и 600 хиляди километра, приблизително равно на една астрономическа единица, а видимия ъгъл на наблюдение от Земята е, като и у луната малко повече от половин градус(31-32 ;минути). Слънцето се намира, на 26 000 светлинни години от центъра на млечния път и се върти около него, правейки един оборот, за повече от 200 милиона години. орбиталната скорост на Слънцето е равна на 217 км/с, по такъв начин то преминава една светлинна година за 1400 земни години, а в астрономически единици за 8 земни денонощия. В сегашно време Слънцето се намира в вътрешния край на ръкава на Орион в нашата галактика, между ръкава на Персей и ръкава на Стрелец в така наречения местен междузвезден облак -област с повишена плътност, разположена на свой ред в имащия по-малко плътност Местен балон – зона на разсеян високотемпературен междузвезден газ. От звездите принадлежащи на 50 най-близки звездни системи в пределите на 17 000 светлинни години, Слънцето е 4 по яркости звезда(неговата абсолютна звездна величина е +4,83m).

Източник: ru.wikipedia.org 

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари