Теорията на относителността

Кой създава Теорията на относителността ?

Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн създава „Теорията на относителността“ въз основа на трудовете на Ж. А. Пуанкоаре (Математик) и Г. Лоренс (Физик).  Именно тези двама учени работили по създаването на „Теорията на относителността“  няколко години. При това  Пуанкоаре  пръв назовава  понятието „Скорости във вселената“  и понятието “ Скорост на светлината“, а Г. Лоренс пръв въвел знаменитите формули. В това време Алберт Айнщайн работел в бюро по патенти и знаменития нобелов лауреат патентовал теорията на свое е име, като дори кръщава теорията „Преобразование на теорията на Лоренс“. Но в същото  време използвал формулите въведени от самият Г. Лоренс!

Какво представлява „Теорията на относителността“?

пространство време
Теория на относителността

Теорията на относителността заедно с квантовата теория са основна част от съвременното разбиране за физика. Най- общо казано теорията на относителността се базира на съждението, че пространството може да бъде изкривявано в зависимост от  масата на обектите, които го заобикалят. В тази теория за пръв път обаче се смесват две много не съвместими неща а именно пространство и време,  като се обединява в една дума пространство-време. Разглеждането на пространство-времето като четири мерно изкривено пространство, което може да се изкривява в присъствието на обект с маса е в основата на миcлите на Айнщайн. Колкото по- голяма маса притежава обекта толкова по-голямо  изкривяване  на пространство-времето ще наблюдаваме. Всички съществуващи реални обекти в вселената притежават маса, това означава, че всички съществуващи реални обекти изкривяват време пространството и влияят един друг  в зависимост от своята маса  и гравитационното си поле. От което следва, че  на едно място в вселената една природна сила може да протича по един начин, а на  друго по друг начин, тоест от мястото му в инерциалната координатна система. От тук следва и цялостното обръщане с главата надолу на всички физични закони който до този момент   са считани за верни.

Какво представлява 4- измерно пространство?

Пространството до появлението на теорията на  относителността било разглеждано като три измерно, но Айнщайн в своята теория добавя още едно измерение, а именно измерението на времето. Това означава, че ако имаме измерители на инерциалната координатна система дължина(X), височина(Y)  и ширина(Z) то на новата координатна система на Айнщайн се появя и измерението време. Ето как на практика изглежда това:

Разглеждаме един обект например ябълка. Всяка ябълка има своите физически характеристики дължина например 5см., височина например 6см. и широчина също 5 см. ,но според теорията на относителността на Айнщайн ние трябва да добавим, че ябълката се намира в 2012 година 8 месец. 28 ден 12 часа и 35 минути. Защо е нужно да добавим времето? Времето се добавя за това защото след 2 месеца например, ябълката под въздействието на климатичните условия ще е станала по – малка, а след година въобще няма да съществува. Т.е. времето като четвърто измерение в теорията на Айнщайн може да определя останалите  три характеристики на обекта.

Какво представлява изкривяването пространството?

Както казахме изкривеното пространство или пространство-времето  представлява  влиянието на обектите в зависимост от тяхната маса  върху пространството на Минковски и върху околните обекти. Това означава че ако до една планета движещата се по своята орбита в време пространството се постави една огромна звезда то планетата може да увеличи или забави скоростта си в зависимост каква е масата на звездата и как тя изкривява пространството на Минковски. В днешно време учените са открили например, че най-голямото изкривяване на пространството е около черните дупки, това се дължи на факта, че те са с изключително висока маса и дори  могат да поглъщат или променят траекторията на светлината. Доказано е още, че скоростта на  светлината  се  променя в зависимост от време пространството.  Преодоляването на скоростта на светлината  в днешно вече е факт и това разкрива едни неограничени възможности пред човечеството.

Още интересни теории на нашия форум за непознатото и странното

 

 

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

5 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
Божо
Божо
11 years ago

ПП
Пропуснах да добавя, че Общата теория на относителността е създадена след като Айнщайн от години не работи в патентното бюро. Докато е работил там публикува само Специалната.

Стефан Станев
Отговаряте на  Божо

В патентното бюро пише също статистическа теория за брауновото движение и закона за фотоелектричен ефект, за което по-късно получава нобелова награда.

Божо
Божо
11 years ago

Теорията на Айнщайн е базирана на работата на двамата, споменати по-горе, както и на много други физици и математици, но той първи успява да я доведе до завършен вид. Ако не беше Айнщайн, до 10-ина години най-много друг със сигурност щеше да успее – условията са били на лице, но така се е получило, че Айнщайн е успял първи.

“>Айнщайн работел в бюро по патенти и знаменития нобелов лауреат патентовал
теорията на свое е име“

Айнщайн никога не е патентовал никоя теория на относителността (между другото те са две – обща и специална 😉 )

>“като дори кръщава теорията „Преобразование на теорията на Лоренс”
Още по-големи глупости.

Явно авторът има предвид Лоренцовите преобразования, за преход от една инерциална система в друга (термин, създаден от Поанкаре, не от Айнщайн ), ама не е доразбрал за какво иде реч.