Защо не бива да си чистим ушите

Ушите са една от най-обърканите и сложни части на тялото. Не просто така родилите оценяват чистота на детето по състоянието на ушите. Нужно е човек да се постарае за да измие този лабиринт от кожни гънки, но повече от всичко родителите се плашат от чистенето на ушните канали. Това е единственото в тялото място, което е открито за мръсотии, но въпреки това не можем да си напъхаме вътре пръста. А стрували си въобще да бъркаме вътре в ухото? Какво застрашава толкова Вашите уши?

Човешко ухо

Всички знаем че в ушите се натрупва ушна кал ( ушна сяра), някой казват даже, че ако не си чистим ушите там ще се натрупа цяла сярна тапа – от това може да оглушеем или да получим възпаление. Но нещата не стоят така, тук работи много добре поговорката: Не бива да се поправя това, което не е счупено.

Ушната кал се появява в ухото не просто так, това е естествена смазка на слуховия канал. Тя представлява смес от мазни и потни отделяния и нейната задача е да почиства умрелите клетки на кожата от слуховия канал. За това ушната кал не се събира в ухото, а напротив слоя сяра е природен конвейер, всеки път, когато  вие ядете или говорите ушната кал се движи към изхода и изнася със себе си всички боклуци. Но когато вие бъркате в ухото с ушна клечка, вие разкъсвате този конвейер и освен това набутвате час от ушната кал навътре направо до тъпанчето на ухото. Ако правите това често дълбоко в ухото ще възникне плътно трамбована тапа и ухото ще трябва да се чисти при доктор в поликлиниката.

Клечки за уши

Още по страшно е, че даже и най-меката ушна клечка пак раздразва кожата в ухото и ушната кал започва да се отделя много по-бързо, естествения цикъл се нарушава и вие започвате да чистите ушите си по-често и от тук следват възпаления и тапи в ухото. Получава се, че колкото повече си чистите ушите, толкова по мръсни те ще стават.

Някой хора обаче това не ги плаши, оказва се, че в човек има два типа ушна кал – влажна и суха. При европейците, арабите и африканците тя е тъмно кафява и прилича на мармалад, а у жълтата раса и у американските индианци в ушите има просто сухи леки парчета кал. Така антрополозите по ушната кал са определили, от кой континент са родом ескимосите. Учените даже са определили гена, които отговаря за това, това е същия ген зареди, които тези който имат суха ушна кал не се потят така силно.

Ушната кал е ценна за домакинството, например в 19 някой женски списания са съветвали да се използва ушна кал, като най-добрия балсам за устни или за мазане на малки рани. А средновековните живописци са използвали ушната кал и урина за приготвяне на скъпи бой. С нея са изрисували уникални книги с картинки или ръкописи. Такива книги били много скъпи и само за богатите дворяни и големите манастири можели да си позволят такъв разкош.

изтеглен файл (1)

Лекарите имат много просто правило за това как да си чистим ушите, с ушни клечки не бива да се вкарват по дълбоко, от колкото влиза вашето малко пръстче. Още повече, че вие имате реален шанс да пробиете тъпанчето.

Разбира се можете да си спукате тъпанчето и по друг начин, например, като седнете в самолет със силно запушен нос. Има шанс налягането в средното ухо да не успее да се изравни и тогава тъпанчето на ухото ви ще се спука. Други случай на разкъсване на тъпанчето са от силен звук, удар в вода или от взривна вълна.

В индонезийските морски племена Баджо било прието специално да се пробиват тъпанчетата на ухото за да могат да се гмуркат по-надълбоко и да ловуват.

Ако ви се спука тъпанчето, това не означава, че ще оглушеете за винаги. Въпреки кръвта от ушите и временното оглушаване разкъсването не рядко си заздравява само след 2-8 седмици. Лекарите даже могат да сложат на мембраната специална хартиена мембрана зада възстановят за определено време слуха.

Не си струва да бъркате на дълбоко в ухото с никакви предмети. Нашите уши са невероятно тънък самопочистващсе сензор, той е толкова чувствителен, че някой слепи хора, ги използват, като ехо локатори.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари