Струва ли си да търсим живот на други планети?

Интереса на хората по въпроса „Имали живот на други планети във Вселената, освен  на нашата?“ съществува  от момента в който човечеството  е разбрало за съществуването на останалите планети. Но особено повлиял на любопитството на хората да узнаят сами ли сме във Вселената такъв, необичаен феномен като НЛО. Около големия шум свързан със загадките неидентифицираните летящи  обекти се завързва и дискусията за възможно съществуване на живот в други краища на космоса с нова сила. И преди да можем да отговорим дали са ни врагове или приятели извънземните, ние трябва да си отговорим дали въобще извънземни съществуват.

планетата на извънземните

Критериите, на който трябва да отговаря  една планета, за да има на нея живот

Хипотезата за
уникалността на на Земята се състои в предположението, че за да възникне живот на  на нашата планета е имало комбинация от множество фактори, които са били длъжни да влязат в една единна композиция безкрайно съвършена до най малката подробност от нея. вероятността обаче да се повтори тази комбинация на други планети е минимална въпреки че съществува защото вселената е безкрайна и в нея има безкрайно много комбинации. Зареди това поддръжниците (например уфолога познат като:Странен Уфологов) на тази хипотеза не отричат да има живот на други планети, но тяхната идея е по-скоро теория и основаваща се на статистически данни от колкото на практични наблюдения и доказателства.

Въпреки това много автори смята таз
и хипотеза за не съвършена и не отчитаща  много фактори, в това число и  това, че не може да възникне живот на планети с сходни на земните условия със съвършено неприспособена за това обстановка.
В наши дни обсъждането на хипотезите за възникването на живот на други планети от гледна точка на много учени и автори е напълно разбираемо и теорията за живот на други планети е напълно оправдана.

За да допуснем че на една планета има вероятност да се развие живот трябва да отчетем редица  критерии. Основните критерии който определят възможно ли е да има живот на планета са:

  • Подходяща зве
    здна система. Планетата за да развие живот трябва да се намира около звезда в така наречената“ обитаема зона“ именно в това пространство може да има наличие на вода. Трябва също така звездата да е стабилна, да няма големи промени в  изхвърлянето на радиация и топлина.
  • Високо ниво на съдържание на метали ( имат се предвид вещества, които са по-тежки от хелии) в звездата около която ще се образува хипотетически разглежданата планета.
  • Собствени планетарни характеристики такива, като маса на планетата (много малките планети са с много слаба тектоническа активност, а много големите са прекалено не стабилни, геохимически състав на планетата (наличие на всички необходими химически елементи за възникването на живота), орбита и въртене на планета (Тези показатели трябва да бъдат оптимални, защото промяната на орбитата на планетата може до доведе на резки промени в температурата, а скоростта на въртенето влия е на смяната на деня с нощта)  и др.съществували живот на други планети

Когато разглеждаме въпросът за съществуването на живот на друго място във Вселената, обаче не бива да забравяме, че всъщност на земята ние познаваме определена част от живото, именно този, който ние самите виждаме и е около нас. Но живота може да съществува в много и най разнообразни форми такива, които ние не можем да си представим дори.

Ако съм пропуснал нещо в тази тема или има какво да споделете още, можете да ме допълните в коментарите коментарите.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари