29 години от аварията на чернобилската АЕЦ

Днес е страшен ден! Навършват се 29 години от аварията на чернобилската АЕЦ. Това не е просто авария, която отнема хиляди човешки животи, взривът в четвърти блок на атомната централа е  взрив на една епоха и става началото на края на мечтата, че комунизмът може да бъде построен.

Конспиративната теория не подминава и най голямата техническа катастрофа в историята на човечеството. Някой вярват, че аварията е била планирана предварително с цел да отвори в сърцето на СССР  рана, която няма да заздравее лесно и ще доведе до краха на идеята за комунистически строй.

Дали тази теория е вярна, може би историята ще покаже но е всеизвестен факт че много неща около аварията се премълчават и дори скриват от обществеността. Така например съветските власти дълго след аварията не считат за нужно да уведомят обществеността за случилата се трагедия.

Хората от Припят, градът който е най-близо до Чернобилската АЕЦ повече от 30 часа след случилото се не са евакуирани, много от тях получават признаци на лъчева болест.

A radioactive sign hangs on barbed wire outside a café in Pripyat.
A radioactive sign hangs on barbed wire outside a café in Pripyat.

Студената война между СССР и запада получава своята кулминация, когато преди 29 години избухва четвърти блок на атомната електроцентрала в Украйна. Ние можем да гадаем, човешка грешка ли е причината или нещо друго…

bg.wikipedia.org
bg.wikipedia.org

В наши дни реакторът който е изхвърлил във въздуха повече от 20 тона радиоактивни отпадъци се намира под саркофаг, но около реактора  е образувана обширна зона на изселване, която включва град Припят и селата около него. Които са замръзнали в епохата на комунизма. Радиационния фон е висок и не става за живеене на хора, въпреки че има много подивели и диви животни в зоната.

Red_Forest_Hill

Най-засегнати от аварията са: Украйна, Беларус и Русия, а най-радиоактивното място се намира непосредствено до реактора в местността „рыжий лес“.

Снимки:bg.wikipedia.org , commons.wikimedia.orgen.wikipedia.org

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари