Агорафобия – симптоми и лечение

извънземните помагат

Агорафобията е психическо заболяване(тревожно разстройство) предимно у жените, което обикновено бива съпровождано от панически атаки. То се изразява в страх от открито пространство, който е в следствие на преживян стрес. Болния изпитва ужас от елементарни неща, като например разходка сред природата, по градските улици, пътуване в автобуси, метро, влакове и други видове транспорт. При някой пациенти може да се наблюдава дори и страх от влизане в магазин или в други обобществени сгради, където има по голямо струпване на хора.

Агорафобия  се превежда от гръцки: „страх от излизане на открит  площад“. Болестта е позната още от древността и е свързана с нервната система у човека.Това заболяване, е много коварно, то не убива своите жертви, но ги превръща в доброволни затворници в собствения си дом. Хората страдащи от агорафобия имат следните симптоми:

 1. Панически смъртен страх, при напускане на домът. Всяко излизане на улицата е съпровождано със страх и усещането, че сте отишли прекалено далече и няма да може да се върнете обратно.
 2. Сърцебиенето, е основен симптом на агорафобията, то се появява зареди страха от умиране, когато човек излезе от къщи. Обикновено страдащия си мисли, че получава инфаркт или инсулт и всеки момент ще падне безпомощен на земята.
 3. Омекване на краката, така наречените памучни крака са също един от симптомите на агорафобията. Болният чувства слабост в краката, но същевременно се стреми да се движи бързо и да се прибере у дома, възможно най-скоро където се чувства добре.
 4. Световъртеж появява в момента на получаването на паническите атаки и е още един от признаците убеждаващ болния, че той умира, което е едно фалшиво усещане.
 5. Задъхване и недостиг на въздух, това са симптоми, които се проявяват обикновено в напредналия стадии на болестта и може да е признак и на някакво дихателно или сърдечно заболяване. Струва си да му се обърне, внимание и да се потърси лекарска помощ.
 6. Повръщане и гадене. При излизане от вкъщи зареди нервното напрежение и паническите атаки може да се стигне до повръщане и гадена.
 7. Излишни килограми. След дълго боледуване, ако не се вземат мерки болните обикновено в резултат от обездвижването и затворения начина на живот са с наднормено тегло.
  Агорафория и панически атаки
  Страхът от откритото пространство е придружен със сърцебиене, световъртеж, гадене, задух и други усещания. Тези симптоми говорят за агорафобия.

Паническите атаки са заболяване на вегетативната нервна система, те са последствие от работата на надбъбречните жлези, които при страх изхвърлят огромно количество адреналин в кръвта, зареди адреналина човек се плаши още повече, той създава усещането за предсмъртно състояние и тогава започва сърцебиенето, след него завиването на свят, задъхването и т.н.. Обикновено  тогава болния ускорява походката с цел да намери укритие в затворено помещение или да се прибере в къщи. След прибирането си в къщи, веднага щом затвори вратата човек се чувства по-добре и по-спокойно, страхът е преминал, той е останал на улицата, където щастливи хора продължават разходката си.

Социално поведение на болния:

 • Болния се затваря в себе си и в къщи, той спира да общува с приятелите си и се превръща в отшелник.
 • Престава да ходи на работа. В много от случаите болните престават да ходят на работа. Това обикновено е предшествано от ходене на работа с такси или други алтернативни методи, само не пеша.
 • Интернет заменя реалния живот. Изключително общуване по Интернет с заобикалящия свят, създаване на нереална представа за живота.
 • Вкопчване в любимия или любимата. Болните от агорафобия са изключително привързани към своите половинки ако имат такива разбира се.
 • Нежелание за започване на нови начинания. Рядко хората страдащи от болестта имат сили да започнат нещо ново.

Как се лекува агорафобия?

Преди да започнем лечението на агорафобия, трябва да се убедим, че настина страдаме от това коварно заболяване. За целта, е необходимо да проведем медицински изследвания за да може лекар да определи до колко симптомите със свързани с  заболяването.

 • Психотерапия. Един от начините да излекувате агорафобия е психотерапия. Прилага се терапия с помощта, на която психолог се опитва да ви обеди, че не сте болни от инфаркт. но този метод не дава добри резултати.
 • Медикаментозно лечение, няма ефикасно хапче против агорафобия, обикновено докторите предписват успокоителни зареди сърцебиенето, но това не помага когато сте на улицата, а в къщи  пулсът ви е 50 удара. По-рано в Петербург е имаше производител на такъв препарат, но от години той е затворили спрял производство.
 • Диета. Диетата е ефикасен метод за лечение на агорафобия. Едно умерено вегетарианство, може да доведе до частично или пълното излекуване на болестта и то в кратки срокове. Добре е да не се консумира по възможност и хляб и да се храните 5 пъти на ден в малки количества. Още след първия месец на подобно „гладуване“ ще можете да усетите ползата от диетата, ще отслабнете и ще ходите по-лесно. Ако правите всичко правилно ще се излекувате за около два месеца напълно.
 • Разходки или физически упражнения в къщи. Разхождайте се повече на въздух излизайте от вкъщи когато имате настроение, не е необходимо да се насилвате всеки ден. Има хора, които страдайки от агорафобия с години не са напускали домът си. Те дори не могат да отидат на психолог, зареди усещанията, които имат когато излязат на улицата. В такива случай е по-добре да започнат да правят физически упражнения в къщи.
 • Домашните любимци. Кучета могат да бъдат чудесен стимул за разходка,  те са верен другар и не изоставят приятел в беда. Котките са известни с това, че умеят да лекуват.
 • Ходене по врачки и знахари. Много от болните мистифицират своето заболяване, в чести случай такива хора тръгват да търсят изцеление, като ходят по различни магове и гадателки да им леят куршуми, да им режат под езика или изписват илачи и билки. Разбира се резултатите от подобен вид лечение са съмнителни, но все пак ако вярват в успеха може да проработи ефекта плацебо.Агорафобия

Нека обобщим:

 1. Страдащите от агорафория са нещастни, нямат социален живот, обикновено са се затворили в къщи и нямат приятели.
 2. Агорафобията е заболяване, което трябва да бъде констатирано от лекар, чак когато е доказано, че няма други причини за дадените симптоми можем да започнем лечение. Дори и тогава обаче обикновено болните не вярват на лекаря и си мислят, че са болни от инфаркт или инсулт.
 3. Тази фобия е излечимо заболяване, което се лекува с строга диета,физически упражнения и желание за оздравяване . Добре би повлияло, ако имате домашен любимец.

Ако имате някакви допълнителни въпроси свързани с лечението на агорафобията и въобще нещо, което ви интересува за това заболяване, не се притеснявайте в коментарите под статията да ги зададете.

Не претендираме за достоверност!

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

14 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
Стоян
Стоян
6 years ago

здравейте имам същият проблем и преди бях малко плах но сега е страшно,преди 1,5 по4ина баща ми внезапно,оттогава превъртях .Спрях да ходя на работа ,затворих се в себе си ,не контактувам с никой по4ти.Не вярвам на никой страх ме е от вси4ко.На 43 години съм моля ви помогнете.не искам да ходя на психиатър не съм луд .Дайте ми съвет защото от ден на ден става по лошо,Благодаря предварително

Стоян
Стоян
6 years ago

Здравеите имам проблем то4но като този описаният.имам страх от всичко.2години не съм ходил на работа вече превъртам от нерви.моля помогнете мисля че полудявам

Милена
Милена
6 years ago

Здр от 5 год страдам от агорафобия първата година незнаех какво се случва с мен и обиколих хиляди кабинети и изследвания и в момента докато ви пиша имам паник атака (топли вълни и страшно замайване) буквално бях затворник в собств. си дом дори ме беше страх да отида до банята за една година качих 30кг спрях да работя и майка ми се принуди за да е плътно до мен страха е ужасно нещо а симптоми не са описуеми с днешна дата паник атаки имам но не са така както в началото нон стоп сега се появяват периодично лекувах се с сероксат и ривотрил една година прием и постепенно започнах да изпитвам желание за живот започнах да се гримирам обличам хубаво да излизам отначало винаги с някой после започнах с такси до опр.място и после и пеша но и до ден днешен ми омекват краката когато съм в голям магазин и на разходка но дишам дълбоко или търся пейка или стол да поседна трудно е страхувам се да остана сама симптомите при мен са топли и студени вълни изпотяване втрисане замайване сякаш припадаш замъглено виждане треперене скованост в челюста и врата гадене буца в гърлото болки в гърдите трудно дишане сърцебиене болки в стомаха меки крака и ръце преди трудно се справях с всичко това мислех че умирам но сега съм по силна и се боря борете се и вие

valentina ignatowa
valentina ignatowa
6 years ago

Oт давна съм в това състояноие . Живея в малък град ,но без човек до мен не излизам . Вече 5 год. не ходя на работа . Не излизам, чувствам се като доброволен затворник . Ужасно е . Търся помощ .

Росен
Росен
6 years ago

Статия много точно описва моето състояние. В момента съм на 34 години, а може би всичко започна в младежките ми години, когато си задавах много странни екзистенциални въпроси /Кой съм, къде съм, защо живея, сами ли сме в космоса и т.н./ Тогава имах подобни странни усещания и ходих на психолог, който ми обясни, че това е от юношеството и ще премине. През годините периодично се появявало, засилвало, намаляло и т.н., но до някъде заради това още на 18-19 години започнах да употребявам алкохол, който употребявам и в момента, макар и по-малко. Това е като моментно решение, но след това страхът и напрежението се усилват. От две седмици състоянието се е засилило и едвам отивам до магазина. Ще трябва цялостна и радикална промяна в навиците и начина ми на живот, ако искам да живея нормално. Никак не е лесно и приятно цялото състояние. Ако наистина дадете малко детайли за диета ще съм ви благодарен.

Nina
Nina
7 years ago

В какво се стой диетата?

Николай Колев
Николай Колев
8 years ago

Здравейте от два месеца съм в болнични и ходя на психиатър но страха от улици и преследващи ме предмети по тях не спира мисля че превъртам а съм на 38г с съпруга и две деца

zhivko
zhivko
9 years ago

Здравейте, аз съм международен шофьор. Значи не знам какво става, особено вечер когато някой ме изпреварва получава голям страх и свивам максимално в дясно. Когато карам по наклон на долу имам усещането, че ще изтърва камиона и започвам да треперя целия. Нещо се плаша от дясното. Моля, ако някой има подобен проблем, нека сподели как да се оправя от това.

Цвети
Цвети
9 years ago

това състояние е ужасно!

Гледачка Магьосница
Отговаряте на  Цвети

Какво състояние, можете ли да уточните?