Дежа вю! Паранормално преживяване или състояние на психиката?

явлението дежавю
Това не е ли Де жавю

Дежа вю е термин въведен от френският психолог Емил Буарак. Думата означава чувството, че си преживял, почувствал видял събитие, което в настоящия момент ти се случва. Това явление се сравнява със свръх естественото. Даже някой го обясняват със спомени от минал живот. Последните смятат, че преди душата да си избере тяло за земния живот тя е обиколила света и е видяла тези места, и когато изпаднем в дежа вю, ние всъщност си спомняме това, което нашата душа е видяла. Или когато спим, душата ни обикаля различни места и после си мислим, че сме ги виждали вече.

Учените обаче обясняват това с дисбаланс на мозъка. Какво имат предвид те? Определена част от мозъка ни обработва случващото се в настоящето и ако някои спомен попадне в тази част, ни навява чувството, че знаем какво следва. Друга теория е, че обработваме по-бързо информацията с видяното, от колкото със съзнанието си.

Има 5 вида дежа вю. Те са дежа вецу, дежа сенти, дежа висите, дежа реве, дежа ентенду и преск вю. Ще започна отзад напред. Преск вю е разновидност на дежа вю, и най-точно се описва с израза „на езика ми е“ тоест знаем какво искаме да кажем, но не се сещаме. Дежа ентенду е нещо, което вече сме чули, дежа реве – сънували сме дадената ситуация, в която сме, дежа визите съответно вече сме виждали място, на което отиваме или попадаме за първи път, дежа сенти е нещо вече почувствано и дежа вецу е нещо преживяно. В повечето случаи, когато хората говорят за дежа вю, те имат предвид именно дежа вецу. Този вид е свързан с прекалено много детайли, за които знаем какви ще са. Повечето хора изпитващи дежа вю са около 15-30 годишни. Това е така, защото мозъка все още е податлив на събитията от  околната среда.

Напоследък се правят много изследвания на хора, които твърдят, че са преживявали поне веднъж дежа вю. Сред изследваните са били и шизофреници и епилептици като е установено, че когато преминават през това явление се случва неврологична аномалия – неправилно разпределяне на нервни импулси.

Дежа вю е сравнявано и с паранормални преживявания, даже ясновидство. Други смятат, че този феномен е именно паметта ни докато спим. Душата ни излиза извън тялото и пътува по целия свят, среща се с различни хора и после, когато отидем или говорим с някой ние сме запаметили това и  вече знаем какво следва. Има и привърженици на теорията, че тези, които могат да преживеят дежа вю, са намерили хармония с душата си.

Както видяхме има много теории, които се опитват да обяснят какво е това странно явление. Една определена истина няма. Но поне за сега е известно, че не е опасно. Наистина ако това се е случвало на някои, той ще го запомни ако не цял живот поне няколко месеца занапред.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари