Екзопланета (извънслънчева планета)

Екзопланета
Екзопланета
Екзопланета художествено представяне

Извънслънчева планета, наричаме всяка планета, която е разположена в космоса, но извън слънчевата система. Такава планета наричаме още екзопланета и тя може да кръжи около друга звезда от Галактиката и Вселената, но не и около Слънцето. Дълго време откриването на такива планети е било почти невъзможно поради техния малък размер в сравнение с размера на звездите около, които кръжат. Освен това Извънслънчевите планети се намират на голямо разстояние от земята, което ги прави едва забележими, неясни и неярки.

Екзопланетите в нашата галактика Млечен Път са повече от 100 милиарда, от които 5 до 20 милиарда са подобни на Земята. На част от тях, би могъл да се развие живот под една или друга форма. Така също според оценките на учените, около 34% от слънцеподобните звезди имат, обитаема зона от планети сравними с земята.

Първата открита потенциално обитаема екзопланета всъщност …

Преди четири години Gliese 581 g направи фурор в научните среди като първата планета извън Слънчевата система, която попада в зоната Goldilock – регион около звезда, в който има подходящите условия за вода в течно състояние на …
Повечето извънслънчева планета са открити с изпозването на коствени методи свързани  с изследването на звездите около които се намират. Но все пак, малка част от планетите са открити директно. Още през 19 век астрономите са подозирали, че такива планети съществуват, но тогава не било известно до колко те приличат на планетите от слънчевата система.
 планета океан
Хипотетически съществува тип екзопланета с два спътника, тя се нарича планета океан.

Първата открита екзопланета е 2M1207b, тя е била наблюдавана от Европейската южна обсерватория в Чили връх Паранал.

Енцелад – претендент за наличие на живот

Луната на Сатурн Марс беше планетата, за която най-много се спекулираше, че може да съществува живот. Но от скоро учените нареждат на една от челните позиции един от най-големите спътници на Сатурн – леденият Енцелад.   Ледената планета е шестият по големина спътник на Сатурн, с диаметър около 500 км.  и се предполага, …

Към 13 май 2014 има открити 1790 извънслънчеви планети (вижте списъка на звезди с извънслънчеви планети).[1] В момента има 18000 кандидати, от които 262 в обитаемата зона. 

Източници: ru.wikipedia.org/ , bg.wikipedia.org

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари