Европейски товарен кораб ATV-5 се отправи към МКС

изстрелване на ракета

Товарен кораб на Европейската космическа агенция ATV-5 «Жорж Леметр» е изведен в космоса с помощта на  ракетата носител «Ариан-5» от космодрома в Френска Гвиана.

Даденият  товарен космически кораб, е последен от серията ATV-5 и пренася на своят борд голямо количество ценен товар с маса 6.6 тона.  В състава на полезния товар влизат: 1200 предмета от хранителен и питеен състав (3 тона  харна 850 литра вода и други питейни течности), освен това има оборудване за различни експерименти и разбира се лични вещи на космонавтите намиращи се на МКС.  В състава на товара влизат и 3 тона гориво необходимо  за провеждане на корекция на космическия апарат, когато е на орбита.

Международната космическа станция и товарната маса на космическия кораб «Жорж Леметр», заедно е надхвърлила 20 тона. Такива тежки товари до сега  не са изпращане в космоса с ракета носител «Ариан-5»

В този момент космическият товарен кораб догонва орбиталния научен комплекс и по план трябва да се скачат на 12 август. Единствено космическите апарати от серията ATV-5 могат да се прикачват в автоматичен режим за МКС, с изключение разбира се на руските „Прогрес“, които също го правят.

Подобно на  „Прогрес“ , ATV-5 след изстрелването си не се завръщат в базата, като американските „Совалки“, а изгарят в плътния слой на атмосферата. Въпреки това, когато това се случи с кораба «Жорж Леметр» , то камерите инсталирани на борда ще позволят да наблюдаваме за този процес.

 

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари