За цените на продуктите и потребителските кредити - Общи приказки - Форум UFOport
 
Добре дошли на Форум UFOport . Моля влезте или се регистрирайте.

Ноември 25, 2020, 11:56:34 am

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Виртуално гадаене

За цените на продуктите и потребителските кредити

Започната от Странен, Май 18, 2019, 10:36:55 pm

« назад - напред »

Странен

Живота за повечето от нас е много скъп и аз мисля, че имам обяснение защо е така. Какво реално прави скъп живота и защо.
Най елементарно ще ви дам пример с покупката на телефон за да ме разберете.
И така решили сте  да си купите телефон.Имате определена сума пари, които сте заделили за телефон. Обаче парите не ви достигат да си купите моделът телефон който  ви харесва. От тук следват два варианта или да си купите някакъв друг телефон или да вземете потребителски кредит и да си купите телефона, който наистина желаете.
Повечето ще изберат, да си купят телефона на кредит защото ще е това, което искат и същевременно няма да ги заболи толкова, като връщат парит на малки части. Какво обаче става, когато купуваме на кредит в действителност.

Потребителският кредит, носи печалба на банката. Той носи печалба и на производителя на скъпия телефон, ты като той си продава скъпата продукция на хора, които реално нямат пари за да си я купят. От друга страна потребителския креди обаче не носи печалба на вас защото:
- Вие купувате телефона по-скъпо от колкото струва той. Зареди лихвите, от които банката печели.
- Купувайки телефона на тази цена телефона ще се продава на тази цена защото за тази цена явно има клиенти. Основния принцип на пазарната икономика, че търсенето определя цената тук работи по един изкривен спекулативен начин. Защото човек, може да търси тези неща, които може да си позволи.
- Реално се спира конкуренцията между продуктите, вместо да се правят иновации и да се върви напред се правят врътки за да се продават буклуци на високи цени.

Като пример си представете, че забранят потребителските кредити. Колко хора могат и  биха извадили накуп 1000лв за телефон? И като няма кой да извади 1000лв. за телефон производители и прекупвачи, ще си кажат - чакай ама нямаме продажби и ще им се наложи да свалят цените до толкова, че тези телефони да станат достъпни за повечето хора. Те ще бъдат принудени да се съобразят с реалния пазар. А не с пазара създаден изкуствено от банките.
Та за това, скъпи потребители живота е скъп, защото някой сега купува нещо много яко на кредит и поддържа тази спекулативна икономика хранеща само банките и монополите. А реално потребителите са тези дето страдат.

Nom

За повечето от нас животът е живот на кредит, но има и едно но...
Трябва да се замислим как ще си връщаме кредит и дали няма да станем клиент на някоя колекторска фирма. Не сао последен модел телефон, огромен плазмен телевизор или пък автомобил, а после пак ли ще вземеш кредит за да ги изплатиш. И не само цените на продуктите са високи, понякога всичко идва от това  имаш или нямаш работа например. Струва ми се по логично че ако искаш скъп телефон или телефон можеш единият месец да заделиш малок, другият малко третият пак, и накрая си го купуваш. Мисля че така също е добро като вариант за  да не взимаш кредит.

Модератор

Лоши не са всички кредири, обаче и лизингите. А само потребитвлските и кредитите които не се взимат с цел бъдеща печалба. Те са основния проблем защо конкуренцията между потребителите за един продукт не е свързана с възможностите на човек да си го купи или не продукта, а с това колко силно желае това и дали е готов да рискува с кредит. По този начин, човек може да си купи телефон, който струва 1000лв дори ако заплатата му е 500 лв. Друг който получава 2000 лв запллата ще си купи също телвфона разбира се. Така имаме продадени 2 телефона вместо един. Супер. Производителя има пазар. Високата цената неможе да ограничи продажбите. Цената става незначим фактор в моменра на покупката. И много значим, когато в последствие оня с 500лв заплата трябва да връща кредита.
Реално губят и двамата потребители от това. Единят, защото си позволява нещо, което неможе да притежава и влиза в кредитен капан от който трудно ще се измъкне.
Другият губи, защото докато има глупави да купуват стоки на кредит или лизинг, производителя ще има пазар за продукта си и ще може да го продава на завишена цена. Потребителските кредити и лизингите са опасни за това защото са инструмет за подържане на изкуствено високи цени. В момента на покупката, човек си мисли че ще върне парите лесно, но това често пъти не е така. Човек иска да живее нормално, но бива въвлечен в ситуация в която си позволява продукти, които реално неможе да си позволи. Така щраква кредитния капан.

Така изкуствено се подържат продажбите на скъпи телефони. Защото дали ще струва един телефон 100 лева или 1000лв се определя само от самия пеоизводител. Те като разходи за производство са горе долу еднакви.Обърнете внимание като гледате някой обзор или реклама на телефон за какво се говори... Качество на пластмасата... Абе каква пласма за 1000 лева бе... А, ако са сложили алуминииев корпус все едно са сложили злато или платина тако го изтъкват. Само да уточня, че алуминия струва най много 2 лв за килограм. А в един телефон има най-много 10грама алумии. Жълти стотинки струва вашия алуминии господа производители... Голямата пара хвърляте за рвклама, не в прозводството на продукта. А после тази голяма пара я плаща някой с 500 лв заплата притиснат до стената, жертва на банките. Длъжник до гроб и нещастен притежател на телефон с алуминиев корпус...

Teomi

Според мен човек сам решава за себе си и не са му виновни кредитите.Като взема 500 лв заплата,за какво му е да си купува телефон за 1000? За едната гъзария?Вижте ме,телефоона ми е последен модел,ама иначе нямам пари за хляб.Аз примерно,преди няколко месеца си купих нив телефон,но стар модел и съм много доволна от него.Има същите функции като новите,върши ми работа...и въобще не ми пука какво мислят околните за това.Защото дпоред мен това е главния проблем.Много хора смятат,че като имат маркови дрехи,скъп телефон и карат лъскава кола,значи са нещо повече от останалите..

Странен

Теоми, ти си много парва в случай става въпрос за гъзария... Особено ако си някъв юноша ясно е, че ще ти се иска да имаш телефон по-по-най... Гадното в случая, е че се използва нормалното желание на човек да се представи по-готин в очите на останалите. Всеки иска да го мислят за успял и готин, а банките се възползват от това за да вкарат в капана си хората. Проблемът е, че не всички мислят от позицията, че ще си купуват това, което могат да си позволят. А купувайки неща, които немогат да си позволят изкуствено завишават цената и за останалите потребители, които имат възможност да си купят дадения продукт. Казано с други думи, увеличава се тървенето от неплатежоспособни потребители и за сметка на това цената се поддържа спекулативно висока. Това, че някой след това ще изгърмят зареди неплатежоспособността си пред банките в случая е отеделен аспект на ситуацията. По-важно е, че те участват на пазара  и купувайки поддържат цените на продукате високи взимайки кредити с нулева полезност за обществото като цяло.

Nom

Имам приятелка която от т.нар гъзария - в интерес на истината не харесвам такива думи, през година  две си сменя телефона. Продава го или си купува нов с помощ от роднините, през последните години е сенила май 3 модела, вече е помня.

TinyPortal 1.6.3 © 2005-2019