Отглеждане на манатарки в домашни условия. - Лично творчество - Блог на форума - Форум UFOport
 
Юли 04, 2020, 05:33:21 am

Новини:

Внимание! Моля да не се задават едни и същи въпроси по няколко пъти особено в разделите за Ясновидство и Любов! Също така в тези раздели да не се задават въпроси с които да се до уточняват гледките! Старайте се след като си зададете въпроса да взимате участие и в темите на другите. Хора, които само питат без да са полезни на другите могат да бъдат ограничени или дори блокирани.


Добре дошли на Форум UFOport . Моля влезте или се регистрирайте.

Юли 04, 2020, 05:33:21 am

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Виртуално гадаене

Отглеждане на манатарки в домашни условия.

Започната от Странен, Април 21, 2015, 03:11:43 pm

« назад - напред »

Странен

manatarki-523.jpg
Манатарките са семейство гъби с високи вкусови качества.. Много хора смятат, че отглеждането им в домашни условия е невъзможно, но това не е така, напротив манатарките особено Царската манатарка се отглежда успешно в домашни условия.  Проблемът , е че няма от къде да се купи  качествен мицел, а решението на този проблем става като си произведем сами мицела.  Производство на мицел:

    За да произведем мицел на царска манатарка са ни необходими 1-2 килограма царски манатарки, които се накисват за 24 часа  в 5 литра вода.  В това време сваряваме в тенджера под налягане за около 5 минути  жито или ечемик 1килограм (целта ни не е да сварим житото а да го стелиризираме). Така стелиризираното жито се оставя да изстине в подходящ съд до температура 17-27 градуса. След като житото изстине се поставя  в марля  и се накисва за  4-5 часа в съда, в който сме накиснали за 24 часа манатарките. Изваждаме житото и го оставяме  влажно /не мокро/ в закрит стерилен съд. След около две седмици мицелът прораства по житото и когато то побелее е готово за посяване.

Основни грешки:

-Житото, не се стерелизира Това може да доведе до развитието на мухъл и плесен, който да не даде на мицелът да се развие!

-Житото се преварява докато стане на каша. Опитът показва, че ако варим много житото, то  по-бавно развива върху себе си мицел.

-Използваме не добре развити млади манатарки - За производство на мицел се използват само  манатарки добре узрели и големи!

-Използват се отдавна брани гъби.Гъбите тябва да са брани най-много до 24 часа преди да се накиснат.

Гъбарник  с манатарки се прави по два начина:

  Гъбарник на двора:  За да направим гъбарник за манатарки в двора си, избираме  първо мястото. Избираме сенчесто и усойно място под някое дърво. След това изкопаваме  в кръг около дървото яма с дълбочина 20-30см. На дъното на ямата поставяме слой от 7-8см.  растителни отпадаци или  дъбова шума набрана и изсушена. След това трябва да поставим горска почва, най-добре от мятото където са брани манатарките за производство на мицел. Ако нямаме горска почва може да изпозваме конска тор. Дебелината на този слой е 7-8 см също. Върху този слой  поставяме житото с прорастналия по него мицел, като го  разтрошаваме и разделяме равномерно по цялото място. След това добавяме 3-ти слой отново от  дъбови листа, но този път той е с дебелина 3см. Накрая  добявяме и слой от градинска почва равномерно с дебелина 2-3 см. След катто направим така гъбарника, е добре да го полеем първият път поне със сварено 100грама кафе в  6 литра вода , това ще помогне за бързото развитие на гъбарника и по - скорошното плододаване!

Гъбарник в закрито помещение: Гъбарникът в закрито помещение се прави с цел да получаваме урожай целогодишно той се прави  по същия начин като този на двора, но тук положителното е, че можем да подържаме постоянна температура и влажност. Оптималната температура за гъбарника е 16-25 градуса. А влажността на въздуха трябва да е от 50 до 70 %.

Грижи за гъбарника по време на вегитацията:

След като сме посели мицела трябва да поливаме поне веднъж седмично, а в по- топло време и по-често!  Трябва да следим за паразити и ако открием такива да ги унищожим със съответните препарати!

Първите гъби се появяват обикновено след 2-3 месеца,но всичко е много относително акко се отглеждат на двора и зависи от климата!

TinyPortal 1.6.3 © 2005-2019