Геконите на «Фотон-М» могат да започнат да се размножават

Представител на Института по медико-биологични проблеми РАН съобщи, че съгласно получените телеметри от борда на био спътника, геконите и мухите-дрозофили, са живи и здрави, хранят се нормално и можем да очакваме, че те най-вероятно ще се заемат с възпроизводство.

Руските учени не изключват, че пет гущера гекони на био спътника «Фотон-М»№4 могат да започнат да се размножават, защо въпреки че е изгубена връзката с «Фотон-М», всички системи за обезпечаване на живота на борда работят нормално.

«Фотон-М» №4 е бил успешно изстрелян от космодрома в Байконур на 19 юли. Но по време на четвъртия орбитален полет се появил проблем, и той престанал да приема командите от Земята.

Ние получаваме от борда на космическия апарат, телеметрическа информация, която свидетелства за това, че геконите и мухите-дрозофили, са живи и здрави и регулярно се хранят. Условието в, които се намират животните в био капсолата  сега са нормални и комфортни за живот. Можем да допуснем, че най-вероятно ще започнат да се размножават. В края на краищата, това е било една от основните цели на научната програма. Казал за „РИА новости“ представител на Института по медико-биологични проблеми РАН.

Както по-рано съобщи Роскосмос, космическия апарат «Фотон-М» №4 работи на автоматичен режим, и от спътника регулярно постъпва телеметрическа информация.

Био спътника се намира на орбита, която се е различна от планираната и до сега не са успели да  го преместят до планираната орбита. Кко не успеят да го доведат до нужната орбита, той постепенно ще се снижава и накрая ще изгори в плътния слой на атмосферата.

По данни на центъра за управления на полета ЦНИИмаш в сега «Фотон-М» се намира на орбита с параметри: периоди обръщания около Земята — 92,58 минути; накланяне на орбитата — 64,92 градуса; минимална висота (перигей) — 258,12 километра; максимална висота (апогей) — 571,68 километра.

Сподели в социалните мрежи:

Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари