Как да се научим да предсказваме бъдещето

Американският учен Джон Нейсбит, е публикувал книга за изкуственото предсказване на бъдещето. Тази книга се казва „Спиране на съзнанието“ и съдържа във себе си съвети как може да се абстрахираме от съвремието и да се научим да определяме  тенденциите, които в кардинален образ ще повлияят на бъдещето.

Нейсбит работи в китайския университет Нанкин, а по-рано е преподавал в МГУ и даже в Харвард . Ученият считал, че е достатъчно да владеем 11 постулати за да се научим да предсказваме бъдещето. За тях той пише в своята книга, като се старае максимално разбираемо да опише тяхното значение.

 1. Когато много неща се променят, много неща остават не изменени.
 2. Бъдещето се основава на настоящето.
 3. Фокусирайте се на резултатите от играта.
 4. Разберете, колко е важно да не сте първи.
 5. Разглеждайте бъдещето, като главоблъсканица или мозайка.
 6. „Не бягайте, като пуле пред майка си“
 7. Съпротивление на изменението ще се окаже неудачен, когато победата е реална.
 8. Нещата и процесите, които ние очакваме да се случат, ще се случат в бъдещето, но обикновено това ще стане по-бавно от колкото очакваме.
 9. Не е, възможно да достигнеш резултати просто, ако решиш определен проблем. Необходимо е да се търсят нови възможности.
 10. Не добавяйте до този момент, докато не сте взели.
 11. Не забравяйте за екологията и технологията.

Някой от тези закони, се нуждаят от разшифроване. например в третата постулата се има предвид, че не си струва винаги считаме желаното за действително.

Постулат №4: Гласи, че човек е свикнал винаги и навсякъде, да доказва своята истина. Въпреки това, истината често се оказва не действителна, до колкото се основава на елементарно незнание или отсъствие на широк поглед върху нещата.

 Шестата постулата, означава, че много наши действия могат да се окажат излишни, ако са направени не в точното време. Т.е. обществото още, може да не е готово да ги възприеме. Тук като пример, могат да се дадат много, технически новости и нови идеи,  вървейки пред своето време тези технологии не са били възприети от хората.

 Постулат №10, иска да ни каже, че за всяко изменение е необходимо да си плащаме, при това винаги си струва да увеличаваме размера на плащанията за всяко следващо изменение. Останалите формулировки, са достатъчно прости за  възприемане. От всичко това можем да направим извод, че практически всеки човек при голямо желание ще успее да предскаже бъдещето, или поне да не прави непоправими грешки.

Източник: www.pravda.ru

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

4 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
Сълзица
Сълзица
6 years ago

С моя приятелка сме скарани и тя ми заби нож в гърба , незнам до колко ще се разберем?

Евгения
Евгения
6 years ago

Благодаря ви предварително!

Евгения
Евгения
6 years ago

Здравейте семейна съм но имам връзска със друг мъж и той е семеен ще продължим ли да се виждаме какво ще се случи