Как работи хипнозата

Вие не вярвате в хипноза? Мислите, че това е за тези, които чакат земята за бъде завладяна от извънземните и гледат „Битката на екстрасенсите“ ?

hypnosis

Но ако трябва да разгледаме въпроса по научно му то:

Хипнозата е толкова естествено състояние на нашия мозък, както бодърстване или съня. За съжаление, физиологическите процеси при хипнозата са малко изучени. Но по принцип ние съвсем малко знаем за мозъка, въпреки, че последните изследвания върху нервната активност при хипноза ясно оказва на това, че  глава ни работи по друг начин когато  сме в транс.

Никаква шмекерия няма тук, на хипноза е подвластен не само човека, но и животните. Механизма за изпадане в транс спасил е живота на не едно зверче, много хищници откриват своята жертва по движението. Ако животното може да остава неподвижно за определен период и в същото време да поне малко да контролира това което се случва за да не попадне в вцепенение завинаги, то има не лоши шансове на оцеляване.

При човека подобно състояние, също може да възникне спонтанно, хората понякога попадат в нещо като транс в екстремални ситуации. Това е защитна реакция, която може да се предизвика при силна уплаха или съзнателно да бъде предизвикана от хипнотизатор с помощта на различни физически манипулации, монотонни звуци и определени тонове и думи.

Състоянието на хипноза има много преимущества, понижава артериалното налягане, притъпява се възприятието на болка, повишава се обращаемостта и внушаемостта.

Хората, които се боят от гледачките зареди техните хипнотически способности не са параноици, много гадатели действително владеят техниката на така наречената улична хипноза. Тукглавното е да привлечете внимание, да установите зрителен контакт и след това да го приведете в управляем контакт.

Улична хипноза

Въпреки разпространеното мнение хипнотизатора не може напълно да управлява човека по своя воля. Т. е. човек остава в конгруентнос. Когато става дума за лечебна хипноза, често трябва да се възстановят и повторно преживеят някой възпоменания. Психотерапевта в този случай трябва да измисли и отгатне субективните усещания на пациента и ако той се обърка, транса може да прекъсне. Същата използват гадателите техника:

Гадателят казва: „На тебе живота ти е бил тежък.“ – А на кого от нас живота е бил лек???

Този метод на хипноза се казва празна рамка, човека сам построява в съзнанието си това, което хипнотизатора не знае. При това, той съхранява необходимото доверие за продължаване на сеанса.

В психотерапията хипнозата се практикува не отдавна от началото на 20 век. Психиатъра Милтън Ерисксон пръв научно обосновава терапевтичната полза от транса. По-късно на база на неговите открития е било основано отделно направление в психотерапията Нервно Лингвистично Програмиране -НЛП – то се счита за не съвсем научно направление, но това е друга история.

Милтън хипноза

Названието НЛП напълно отразява същността на тази практика, с помощта на определени думи и жестове, психотерапевта или психиатъра програмира поведението на човек. Понякога това се случва по време на транс, така много по-лесно се работи с изгубените спомени или със силни нервни разстройства. Защото човек не може съзнателно да блокира външното въздействие.

Под хипноза

Всички хора могат да бъдат хипнотизирани в голяма или малка степен. Но не всички се поддават на хипнозата по един и същи начин. За сега никой не може да каже от какво зависи това, но има предположения, че работата е в огледалните неврони и хормона аксетоцин, познат още, като хормона на доверието, хормона на любовта и на морала.

Провеждани са изследвания, при които хора  дишали аксетоцин под формата на прах, по-лесно се потдавали на внушение. По-дълбока изпадали в транс и се съгласявали на повече например: да танцуват, крещят и т.н.

Липсата на акцетоцин се забелязва при разстройство на хаутическия спектър, т.е. при проблем с комуникации и състрадание. Такива проблеми се наблюдават и у хората с пасивни огледални неврони. Те не могат да влязат в „чужда кожа“ и съответствено друг човек не може да направи също с тях.

Накратко няма магия. Ако имате въпроси, пишете в коментарите ще се радвам да Ви отговоря.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари