Какво е дежавю? Учените обясниха причините за Дежавю

Дежавю

Учените имат  ново обяснение за едно от най-странните особености на мозъка – Дежавю  ( Deja Vu – усещането за нещо вече видяно). Шотландският професор Акира О’Конър (Akira O’Connor) смята, че така наречената грешка на матрицата е просто проверка. А именно, че дежавюто представлява проверка до колко фактите са достоверни. Това е проверка, която прави нашият мозък, когато е на ново и непознато място.

причини за Дежа вю

Зада докаже теорията си,  О’Конър е направил серия от психологически експерименти с хора, в които изкуствено е предизвиква дежавю. Същността на експеримента е:

Той дава на участнице в изследвания възможност  да чуят поредица от думи, които са свързани със едино общо, но умишлено пропуснато понятие. Например в поредицата, възглавница, креват, нощ  – умишлено пропуска думата „Сън“.

Участниците в експеримента, чули поредицата от думи били попитани почти веднага, чули ли са те дума започваща с буква „С“. Отговорът е бил отрицателен. Но след това, по-късно им е бил зададен същия въпрос, и повечето от тях отговорили „да“, думата „Сън“. Хората от начало си помислили, че те са чули тази дума, защото логически именно думата „сън“ би трябвало да чуят в тази последователност.

Мозъкът е започнал да доизгражда в съзнанието последователността, въз основа на спомените, които са имали.  В този момент, участниците в експеримента  почувствали дежавю.

Дежавю

С помощта на магнитен резонанс учените разбрали, че в такъв момент, най- голяма активност в мозъка има по участниците свързани с приемането на решения, а не на тези със спомените.

О’Конър предположил, че във време на дежавю тези участъци на мозъка  сканират нашите спомени и търсят грешки в тях. Достатъчно е те да се натъкнат на някаква незакономерност и се активират, а ние в това време усещаме странно чувство, като чели това вече ни се е  случвало.

По мнение на друг изследовател Стефан Келер (Stefan Köhler) от Канада, дежавюто може да бъде последствие от разрешен конфликт в нашият мозък.

За да се потвърди теорията е необходимо да се съберат още много данни, но ако тя се окаже вярна, то загадъчното явление  дежавю най-накрая ще бъде разгадано. Под   дежавю тогава би се разбирало проверка на мозъка за качеството на нашите спомени и  намирането на несъответствия между това, което в действителност помним и това, което си мислим че помним.

Источник iflscience.com

 

 

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари