Писменият български език е изкуствено усложнен

писменност

Писменият български език сякаш нарочно е създаден по някакви сложни правила за писане, които на практика са безсмислени и понякога дори смешни. Умишлено усложнен той не помага на пишещия да изрази мислите си, а го вкарва в сложни дилеми, къде, какво и как се пише правилно. И кое точно правило на граматиката нарушава.

писменностПървото нещо, за което се сещам и може би е най-голямото недоразумение в нашата граматика е пълният и краткият член. Та правилото за пълен и кратък член е нещо, което обърква 99% от българите, но въпреки това има 1% българи, които си мислят, че го знаят, те имат себе си за много грамотни и се гордеят с това. Въпреки това в 99% от случайте това правило е абсолютно излишно. Ама граматика… Някой сноб филолог го е измислил, зада може да си почеше еснафската душица.

Още по-нелепо е правилото, кога се пише „В и ВЪВ“ и „С и СЪС“. Е няма по-безсмислено правило, човек докато пише трябва да „изчислява“ с каква буква ще започва следващата дума, за да напише „В и ВЪВ“. Никога, не сте си задавали въпроса „Защо?“ нали? А отговорът е прост : За да вие сложно, за да неможе всеки да пише и да се изразява правилно зада има „грамотно и неграмотни“.

Има още граматически правила, които дразнят и пречат да се изразяваме свободно в писмен вид. Те правят писменият езика ни еснафски, труден и тромав. Именно зареди това нямаме нито една ама наистина известна книга и даже разказ, която да бъде позната на света.

Не, не си мислете, че аз мразя българският език, напротив обичам го, просто немога да си затворя очите пред нелепите правила на българската граматика. Исками се езикът някой ден да стане наистина средство за изразяване на мислите и чувствата на всеки българин, а не на шепа филолози, които са учили правилата по 20-30 години.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

6 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
Еличка Меличка
Еличка Меличка
5 years ago

„Oщe пo-нeлeпo e пpaвилoтo, ĸoгa ce пишe „B и BЪB“ и „C и CЪC“. E нямa пo-бeзcмиcлeнo пpaвилo, чoвeĸ дoĸaтo пишe тpябвa дa „изчиcлявa“ c ĸaĸвa бyĸвa щe зaпoчвa cлeдвaщaтa дyмa, зa дa нaпишe „B и BЪB“. Hиĸoгa, нe cтe cи зaдaвaли въпpoca „Зaщo?“ нaли? A oтгoвopът e пpocт : Зa дa виe cлoжнo, зa дa нeмoжe вceĸи дa пишe и дa ce изpaзявa пpaвилнo зaдa имa „гpaмoтнo и нeгpaмoтни“.“

Мда, на мързеливите и неграмотни хора не бива да се дава трибуна! Обяснението на това ПРОСТО правило изобщо не е това!!!

Ще трябва да го обясня на по-ниско ниво, за да ме разбере автора…
Опитайте се да ПРОЗНЕСЕТЕ “ с сила“, а сега „със сила“. После ПРОИЗНЕСЕТА „в вътрешността“, а сега „във вътрешността“…. Got it?

Еличка Меличка
Еличка Меличка
5 years ago

Боже, стигнахме до там, че потребителите на 95% фонетичен език да се оплакват от сложността му! Горките германци, живи да ги ожалиш… А милиардът китайци няма и да го споменаваме!

Мария Лазарова
Мария Лазарова
7 years ago

По правилата на българския език в текста по горе има много правописни грешки, които са извън споменатите усложнения. Частиците се пишат отделно!

Писменност
Писменност
7 years ago
Отговаряте на  Мария Лазарова

В твоят коментар също има грешки. Така, че едва ли си в позицията да критикуваш.

Софи
Софи
7 years ago

Здравейте!
Прочетох някъде,че имало значение с каква буква завършва дадена азбука,тоест тя трябва да завършва със съгласна буква,а не с гласна,че това носело лош късмет за самия народ или държава.Има ли някаква истина в това твърдение?

Мария Лазарова
Мария Лазарова
7 years ago
Отговаряте на  Софи

Азбуката ни е много хубава. Буквата „Ъ“ я прави божествена! За това има много написано и много за четене. В глаголицата, от която произлиза нашата азбука има закодиран код :аз,буки, вега и т.н. Българската азбука, има водеща роля макар ние българите не знаем това, но по света го знаят. Патилата на народа ни идват от невежеството, в което сме затънали и от факта,че ни натискат главите в блатото още повече по всички възможни начини.