Праг за наследство расъждения за капиталистическия строй

капитализъм

Капиталистическия строй се указа утопия, видя се че, пазарната икономика неможе да съществува нормално и в света  започнаха да се редуват една след друга финансови кризи, които в последствие се превърнаха във войни. Не равноправието ражда войните, а те те правят хората още по-бедни.

капитализъм

От къде идва заблудата?

Пазарната икономика е нещо прекрасно в нея всеки който може, би трябвало трябва да стане богат: Който предлага по-добре, той подава и в последствие разбогатява. Справедливо  и всичко изглежда добре, но принципите на капитализма работят правилно само в кратък период от време. Този период се ограничава от това, колко време капиталиста живее.

След смъртта на успял капиталист,  се появяват наследниците, които  харчат без да работят, без да имат заслуги и без да знаят истинската цена на това, което притежават. Те просто имат защото някой им е дал в наследство. Това води до неравноправие. Огромни средства се предават по наследство и се задържат поколения наред в едни и същи фамилии.

Грешката  на капитализма идва от това, че хората получили милиони в наследство по никакъв начин не са ги заслужили с труд или с таланта си. Те нямат стимул да правят каквото и да е защото вече всичко имат единствено, ако желаят могат да са полезни, но по никакъв начин тяхното оцеляване не зависи от това до колко те са полезни за другите.

Липсата на стимул превърна комунизма в утопия така пише в съвременните икономически издания, но се оказва, че сме стигнали пак до там от където сме тръгнали. Виждаме, че капитализмът е утопия и то поради същата причина – няма стимул.Това се отнася за хората които са са родили и имат всичко на готово.

Ако сте получили корпорация в наследство, която струва милиони, а вие сте некадърен да я управлявате тя няма да фалира, освен ако не се постараете силно за това. Обикновено тези фирми имат добри финансисти и ръководители. така, че най-вероятно тя ще продължи да се развива и да ви акумулира средства, но заслугата вече няма да е ваша.

Най-голямата манипулация е когато ви казват, че при пазарната икономика ако си талантлив, смел и умен обезателно ще успееш. Не е така! Ако си се родил в бедно семейство, ако са те възпитавалите бедни родители, които едвам са свързали двата края и са нямали пари нито да те изучат, нито да ти дадат минимален тласък в живота – е няма как да станеш успял бизнесмен. Та ако си талантлив смел и умен и си се родил в мизерия и бедност най-вероятно ще попаднеш в затвора. А в затвора няма деца на милионери, там обикновено са хора, които са бедни и искат да излязат от блатото.

неравноправие и бедност

Пак се стига до липсата на стимул, ако  си много беден се оказва, че стимулът ти в живота е не ходенето на работа или правенето на научни открития, а оцеляването ден за ден и на всяка цена. Ако си много беден, стимулът за теб ще е оцеляването, а не полезността ти за обществото. Най-вероятно ще паразитираш.

И така нека обобщим, защо капиталистическият строй е утопия?

Причините, които правят капитализма утопия:

  1. Най-богатите и най-бедните нямат стимул да са полезни на обществото
  2. Огромни средства се притежават от хора, които не ги заслужават
  3. Неравен старт и неравноправие между хората
  4. Капитал за милиарди стой по сейфовете на банките, без да носи полезност за никой

Решението е ограничаването на наследството

Ако искаме капитализма да може да съществува и да няма финансови кризи, трябва да се постави определен праг на наследството. Хората трябва да могат да получават в наследство средства и имущество, но то да бъде ограничено. Това ограничение трябва да се направи така, че да  стимулира човека получил определен капитал към развитие, той трябва да бъде полезен за обществото а не да паразитира върху него.

Остатъкът от наследството трябва да бъде разпределян между най-бедните в държавата и те да получат своят шанс за развитие и успех. Това разпределение трябва да се прави единствено и само от компютри, за да се избегне корупцията и човешкият фактор.

Когато говорим за ограничено наследство, трябва да кажем, че прага на това ограничение трябва да е поне 2 пъти над наследството което получават обикновените хора в България, тези които се трудят за своя хляб честно.

Това ограничение трябва да засегне само изключително богатите хора, които притежават палати, дворци и милиони в банкови сметки.

Ако сте съгласни с моят икономически модел, моля споделете статията в социалните мрежи. В коментарите под публикацията ще очаквам Вашите критики и допълнения.