Психолог по Skype, плюсове и минуси на психотерапията

Свикнали сме в случай на нужда да не се обръщаме към психотерапевт.  Струва ни се достатъчно, когато имаме проблем да поговорим с приятелите или да се напием, или да пием успокоителното рекламирано по телевизията, или да отдъхнем и всичко ще бъде наред. Настроението ще се оправи, а работите ще се наредят. Но всички средства вече са изпробвани, отношенията вкъщи стават по зле, отивате на работа като на заточение с мисълта: Всеки ден едно и също! При вас изникват трудности с комуникацията. Настъплението ви става все по лошо и по лошо, а изход няма. Самостоятелно с налегналата ви депресия няма да се справите. А това значи, че е дошло време да се обърнете към специалист, опитен психотерапевт, който е получил висше медицинско образование, поработил е в психиатрия няколко години, има съответният медицински сертификат и умее да разбира проблемите, които ви измъчват. По данни на статистиката от помощ се нуждаят повече от 75%от населението.
Запомнете:няма нерешими психологически проблеми, просто хората нямат желание да си го признаят пред себе си, че имат проблеми и че трябва да предприемат нещо.
Но даже и да се появи такова желание изникват проблемите с : намирането на специалист, записване на час, да се съгласува работният график, за големите градове и пътят до доктора, прекачването от транспорт на транспорт. Това съгласете се, че са препятствия, които охлаждат желанието да се обърнете към специалисти. Някои пациенти се страхуват от това,че някой ще ги познае пред кабинета на доктора и ще реши, че не са наред с главата.Тези страхове макар и безпочвено влияят в повечето случаи.

psychology-531071_640
Все по разпространена става консултацията с психолог по скайп.
Той ви дава възможност да събеседвате с психолога очи в очи, а това е важно и за вас, за да разберете дали можете всичко да разкажете и да се доверите на доктора, който може да оцени мащаба на вашите проблеми. Веднага казвам, че доверие това е решение на половината проблем.
Консултацията по скайп е подходяща за тези, които живет в малки населено места и консултацията с психолог е недостъпна за тях.
Консултацията по скайп е подходяща за изясняване на ситуация и дали наистина имате нужда от помощ. Тогава не напускайки домът си можете да се обърнете към специалист и да получите помощ. Този вариант е подходящ и за хората ,които живеят зад граница.
Милена М.,туроператор в туристическа фирма, работеща в Кипър, Турция, Гърция, България.В последно време при нея отношенията с ръководството са обтегнати. Възникват конфликти, които и се струват безпочвени .На нея й се струва,че искат да я уволнят, дават и трудни задачи, за да не може да се справи с тях и да я унизят. Да сподели с колегите си не смее, за да не я злепоставят пред началството. Местните психотерапевти тя не може да посещава,защото владеенето на езика е една от бариерите за това. Тя не може да разкаже както трябва същността на проблема. Милена след дълго търсене в мрежата намерила подходящ лекар и се обърнала към него за консултация. След няколко сеанса девойката успяла да разбере себе си и да стане по уверена. В резултат на това тя получила даже повишение.
Скайп консултация-вариант за спешна помощ при взимане на решение.
Трябва да вземете спешно решение за смяна на работата, повишение на по отговорна длъжност, възникнал проблем в семейството. В този случай психотерапевта се явява, като страничен наблюдател и вие можете да споделите с него всичко, което чувствате и да разберете себе си и ситуацията. И друго важно нещо разказвайки ситуацията вие я поглеждате от всички страни и сами я разрешавате.
Важно! Консултацията по скайп предполага пълна конфиденциалност. Никой освен вас и лекарят няма да знае за това. За доста от хората това е много важно.
Иван И. Миналата година сменил работата и заел ръководна длъжност в местната администрация. Жената, която до този момент е заемала тази длъжност му е вече подчинена и постоянно му върти номера-забавя документи, не предава заповедите на ръководството, пуска слухове зад гърба му. Иван се опитал с разговори да оправи отношенията си с тази жена, но без успех. Той стигнал до тежко душевно състояние. Постоянно нервни кризи, безсъние, невъзможност да се съсредоточи на работното място. Да се посъветва с психолог в местната болница не могъл, защото се страхувал, че всички ще разберат за проблемите му. Затова се решил на Skype консултация. Заедно с психолога те работили над неговото самочувствие и измислили стратегия за по нататъшно действие. И след известно време Иван успял да премести тази жена в друг отдел и да си осигури спокойствие. 
Skype  консултациите са подходящи и за тези, които не могат да се придвижват свободно по здравословни причини.
Разбира се,че общуването с психолог, който не само помага за разрешаването на проблемите, а и използва различни методи на лечение-от медикаментозни до всичко в неговият арсенал е най-добре. Но за това, за да тръгнете по пътя ще трябва да направите първата крачка, а именно скайп консултация.
Във всички случаи при общуването онлайн със специалиста има определени принципи:

 1. Двата основни принципа са конфиденциалност и доверие.Клиентът може да не си казва истинското име,а да използва никнейм.Искате бързи резултати то тогава се сътрудничете на лекаря,говорете открито за своите емоции,макар и негативни.
 2. Имате въпроси? Задавайте ги,за да получите отговори.
 3. За постигане на резултат психолога ще определи честотата на сеансите и продължителността на работа.Ако работата онлайн не дава резултати то той я прекратява и препоръчва сеанси на живо.
 4. Клиентът е длъжен да посещава сеансите на лекаря редовно,да изпълнява препоръките на лекаря.В противен случай полза от психологическата помощ няма да има.
 5. Ако не започнете сеанса в уговореното време без предварителна уговорка това се счита за отказ от помощ.
 6. Професионалният психотерапевт държи на своята репутация.Ако клиентът превежда суми за консултация,но след това се откаже,то сумата се връща на клиента.В този случай тепутацията е по важна от парите.
 7. Задачата на психологията: Да способства жизнедеятелноста на клиента,а не да развива в него зависимост от лекаря.Примерно изразено да се даде въдица и сам клиентът да се научи да лови риба.

Плюсове на консултациите по Skype

 • Достъпност. Възможност да се получи помощ независимо от това къде се намирате вие и специалистът.
 • Оперативност.Човек може бързо да се свърже с лекаря.Това е важно в кризисни ситуации.
 • Общуването чрез компютър за тези,които се притесняват лично да посетят терапевта може лесно да свали бариерите им.
 • Могат да се консултират заетите хора от дома или офиса.Тези които не могат да си позволят да отделят време за лични посещения и младите родители също.

Минуси на консултациите по Skype

 • Консултациите по скайп в редки случаи отстъпва по ефективност от реалните консултации.
 • Консултациите по скайп са ефективни, но не във всички случаи. Има ситуации, в които този способ няма ефект и даже може да навреди. В този случай специалистът задължително ще ви предупреди.
 • Консултиращият по скайп е често е ограничен в избора на метод на психотерапия. Например не може да изпише лекарства, които понякога са необходими, не мfже да проведе сеанс под хипноза, не може да предложи групова терапия.

Най-добри резултати се получават при комбиниране на двата метода(на живо и по скайп)когато има възможност за посещаване на лекаря за изписване и корекция на лекарства,сеанси на хипноза,консултации по скайп.
Психолозите консултиращи онлайн в повечето случаи са професионалисти и са помогнали на много хора вече имащи проблеми. Важното е да изберете подходящият специалист

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари