Шизофрения, как да разпознаем шизофренията

Шизофренията е едно от най-разпространените заболявания от типа на ендогенните психични разстройства. Разделение на личността, разкол на разсъдъка, това е като да размениш 1 лев на стотинки.

Шизофрения

Примерно поведение при шизофрения.

 1. Пациента може спокойно да отреже главата на майка си, да я постави в кофа и да я свари и  изяде. Ето, колко може да бъде опасен болният от шизофрения.
 2. Или пък например болният да отиде в гората да си свали панталоните за да установи връзка с космоса.
 3. Може например да си отреже пениса, защото това е мръсен орган, или ушите, пръстите или други крайници. С някаква друга ирационална цел.
 4. Различни са нещата, които правят болните от шизофрения.

Пациентите могат да бъдат крайно опасни в своето психическо състояние, като за себе си така и за обкръжението от хора. Затова при шизофрения обикновено е нужно незабавно настаняване в психиатрическа клиника.

Причини за шизофренията.

Етиологията на заболяването е генетически детерминирана, като правило това са някакви родствени връзки: бабите, дядовците, чичовците… Все някой в рода на болния страда също от това.

Ако говорим за психо травма, като причина за шизофренията, то нейната роля може да се явява като причина за обостряне не симптомите, но в никакъв случай не е причина за шизофренията.

Майката на шизофреника, също може да бъде, като един от дразнещите фактори: Двойните послания например. Например противоречащите послания:

Синът пита: Мамо, аз ще отида да се поразходя!

Майката отговаря: Иди! Иди, се разходи! Само иди ти се разходи! – С тон, който звучи застрашителен, ако се изпълни даденото действие.

Нека да видим, какво се получава в тази ситуация, какво прави майката. С думи тя му казва иди се разходи, но с емоциите си показва не смей да ходиш никъде. Получава се неразбиране, объркване.

Друга ситуация.

Синът звъни по телефона на майка си: Ало, мамо, как си ти?

Майката с истерично тъжен глас отговаря: Всичко е наред синко, при мен винаги всичко е наред, не се притеснявай., не идвай при мен.

Какво прави тя, с думи тя говори: при мен всичко е наред, но с гласът си и емоциите си  казва аз съм зле, бързо идвай, аз съм толкова зле. Какво произлиза с детето -неразбиране, то расте в този ад от раждането си до зряла възраст. В неговото съзнание се предизвиква разкол и раздвояване. Той не разбира, той не се доверява на себе си. Детето не разбира, какво въобще произлиза, трябва ли да предприема действие или не и какво въобще трябва да се прави в тази ситуация. с една дума разпад на личността и полудяване.

Това е един от факторите, които може да влияя е за отключване на заболяването. -Манипулация от страна на майката.

 Как да разберем дали имаме шизофрения, диагностика на шизофренията.

Наличието на психични състояния, като: объркана реч, халюцинации,объркани мисли и т.н. не се явят  диагностика на заболяването. Шизофренията трябва да се диагностицира чрез специални тестове. Има специални въпросници, чрез които  се провежда диагностика на пациента. По тях много бързо и добре става всичко ясно.

Ако ние сега  тук повикаме болен от шизофрения, като се има предвид, че заболяването е много полиморфично. какъв пациент ще дойде:

 1. Това ще е човек, странно облечен в мръсни стари дрехи.
 2. В къщата на шизофреника обикновено е мръсно, летят мухи, мръсна баня и тоалетна, мръсотия, той ще е с разрошена и мазна коса, мръсни нокти. Но въпреки това, той е възможно да проявява погнуса към някой неща, към които здравия психически човек не би проявил. Самия той е мръсен, но при това гнуслив.
 3. Пациентите болни от шизофрения заемат странна и не характерна за нормалния човек поза, малката мимика отсъства, но големите жестове ще присъстват. Лицето няма да изразява живот, а ще изглежда като маска.
 4. Пациента ще избягва да гледа в очите, ще гледа някъде в страни.
 5. Ако наблюдаваме за неговата мисъл, ще установим, че там отсъства логика. Неговите послания, ще отиват в няколко различни направления.
 6. Той ще е емоционално хладен. Ако умрат родителите му например на него ще му е все едно. Но той може да изпадне в „депресия“ от загубата на свой вещи.
 7. Мотивация  отсъства. той няма никакви планове за бъдещето.
 8. Отсъствие на воля. Той не иска да ходи на работа или си намира 1000 оправдания, зареди които да не отиде.
 9. Амбивалентност. Едновременно е способен да чувства любов и омраза към еди и същи човек или обект. Или погнуса, хем му е приятно, хем неприятно.
 10. Аутизъм. Той ще е  вглъбен в себе си .  Всички връзки с външния свят, ще са за него болезнени.
 11. Апатия.
 12. Кататонически синдром. Замиране в определена поза.  Особено изразено при Кататоническая шизофрения.

Лечение на шизофрения.

Тук трябва да се каже, че шизофренията се лекува от команда специалисти. Био, психо и социализация.

Заболяването шизофрения, като правило стартира от детска възраст и продължава през целия живот, пациента винаги се намира под контрола  на лекарите. Екипа от специалисти включва: Психиатър обезателно, невропатолог и клинически психолог.

Заболяването протича: Обостряне, ремисия, обостряне и така през целия периоди. Периодически, болния лежи в отделенията на психиатрията. Периодически си  е в къщи.

 • Ако става дума за медикаменти, тук се работи с  психологичните пристъпи на шизофрения. По нататък го извеждаме на критика, съхранна критика където може да се излезе към психотерапия и много внимателно да се работи с пациента. Въобще психолозите не бива да се занимават с шизофрения самостоятелно, ако психолог е заподозрял у пациента шизофрения, трябва веднага да го изпрати на психиатър. Не бива да се рови в душата на шизофреника. Той трябва да се наблюдава от екип от специалисти.
 • Пациентите с шизофрения много обичат да учат психология. Да ходят на тренинги по психология, което е крайно опасно в някой случай.
 • Идеалния подход е позитивната психотерапия, когато пациента работи със своята здрава част от съзнанието. Много лека психотерапия, без анализи и дълбаене на вътре в съзнанието зверски.
 • Обръщаме внимание на психическия епизод, искам да разберем какво е искал пациента в този епизод, кой е бил той там: Напольон-може би на пациента му е нужна власт. Обръщаме внимание на вторичната изгода. Какво той е искал, защо се е появило желание да избяга от реалността.
 • Социализация, това е важен фактор, пациента трябва да се социализира. Например:

Да възможно е сега около тебе да има извънземни, паяци, плъхове и какво ли още не, но това не бива да пречи да си почистиш зъбите, да се срешеш, да си изядеш обеда и да си направиш разходката.  Всичко това трябва да стане заедно с реалността от твоите измислени светове.

Шизофренията е заболяване, което изисква намесата на специалист психиатър, който може значително да облекчи симптомите на болестта.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

1 Comment
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
ellllllle
ellllllle
8 years ago

Синтезирана и същевременно изчерпателно. Благодаря!