Силата на жените през каменния век удиви учените

първобитна жена
първобитна жена
Еволюция на жената

Каменен век – това е термин обозначаващ голяма част от историята на човека. Каменният век започва от появяването на човекоподобните същества, които току що са започнали да правят различни оръдия на труда от подръчни материали, камъни, кости и дървета и продължава до епохата на металообработването.

За каменния век се знае твърде малко, информация за тази епоха получаваме благодарение на археологическите находки и случайно намерени артефакти. Няма никакви писмени източници само редки рисунки по стените на пещерите. Интересно е до колко са се отличавали първите хора от съвременния човек. Можем само да предполагаме, че древните хора са притежавали много повече физическа сила от съвременните хомо сапиенс. Знаем също така, че първобитните хора са живели на племена и всеки член на племето е трябвало да се труди постоянно за да оживее в суровите условия на тази епоха. От най-ранно детство  първите хора са се учели да работят в тежки услови и враждебна обстановка. Борбата за оцеляване е била ден за ден. Всичко зависело от физическата сила, разума и племето в което си се родил.

Колко по-силни обаче са били първобитните жени от съвременните?

Група учени от Британия и Австрия направили анализ на кости на древни жени отнасящи се към различни исторически периоди. Всички тези жени принадлежали към племена, които се препитавали от земеделие. Изследователите дори съставили 3D модел на костите на жените живели   6000 години до новата ера ( края на каменнея век – късен неолит) и ги сравнили с костите на жени живели през периода на  ранното средновековие. Освен това, учените сравнили и с база от изображения на съвременни жени получени с помощта на компютърна тумография. Това са снимки на костите на съвременни жени, обикновени дами и спортистки.

Изследванията  показали очаквана закономерност през вековете до наши дни, раменните кости на жените постепенно ставали по-тънки и деградирали. Докато костите на бедрата останали почти без изменения. Обяснението за това е просто, жените не се занимавали с лов и събиране на различни блага, това е било мъжко занимание.  Но пък целият бит  и земеделието е била тяхна задача. Чак през ранното средновековие, жените започнали да се оттеглят от тежкия физически труд.

Но учените били силно учудени от това колко силни са били жените в края на каменната епоха. Съдейки по компютърния модел, техните ръце били поне 10% по-силни от ръцете на съвременните спортистки лекоатлетки. Въпреки, че те разглеждали средно статистически представителки на „слабия“ пол от древността, а не най-силните самки разликата била очевидна. Те са били наистина силни хомо сапиенс и за това са успели да уцелят  в тежките условия на древността.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари