Съветския спътник „Космос-1151″ще падне на Земята след 34 години на орбита

Съветския спътник  „Космос-1151“ е бил изпратен в космоса 23 януари 1980 година от космодрома Плесецк с помощи ракета носител „Циклон-3“

  Завършилият своята работа съветски спътник „Космос-1151“, пуснат на орбита още през 1980 година, ще падне на земята 4-ти август 2014 година.

Събощава за РИА Новости представителят на войските за въздушно космическа отбрана на РФ полковник Алексей Золотухин.

Специалисти от главния център за проучване на космическата обстановка (ГЦ РКО), Космическото командване на войските за въздушно-космическа отбрана на (ВКО) непрестанно  изследват измененията на орбита на фрагмента на космическия апарат „Космос-1151“.

„Анализът позволява да се прогнозира отклоняването от земната орбита на космическия апарат „Космос-1151“ по време на падането на 4 август 2014 година. окончателната дата и мястото на падане на КА „Космос-1151″ все пак могат да бъдат изменени под въздействието на външни фактори.“ -уточнил полковник Золотухин.

Той пояснил, че в центърът за проучване на космическата обстановка, периодично постъпва пълна и достоверна информация от специалистите по радиотехнически, опитно-електронни, лазарно-оптически средства на руската система за контролна космическото пространство.

Съветския космически апарат „Космос-1151“ бил изстрелян през 23 януари 1980 година с ракета носител  „Циклон-3“ от съветския космодром  Плесецк, неговото активно действие на орбита било 6 месеца.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари