Тoчковият масаж – действие и лечебни свойства

Точков масаж

Точков масаж

Какво е точков масаж?

Точковият масаж представлява поредица от азиатски терапии, чийто произход се корени някъде в Древен Китай. Традиционната източна медицина го определя като масаж върху точки, които се намират по протежение на меридианите на тялото на човека. На тях се гледа като на едни невидими канали, по които протича жизнената сила – или наричана още жизнена енергия, наречена от китайците Чи. Те смята също, че тези основни меридиани се простират между конкретни органи и така образуват система за комуникация през тялото – започват от пръстите, свързват се с мозъка, след което достигат до определен орган. Теорията за меридианите гласи, че когато един от тях поради някаква причина е блокиран или се намира извън равновесие, възниква заболяване. И точковият масаж лекува именно това и спомага за възвръщане на баланса.

Как действа точковият масаж?

Масажистите, които практикуват точков масаж, използват за него дланите, пръстите, лактите и краката, както и специални устройства, с които се натискат определените и споменати по-горе меридиани по тялото. Процедурата може да включва още и други методи, сред които разтягане.
Характерното за този вид масаж е, че по време на него човекът лежи напълно облечен върху мека насажана маса и участва активно – чрез дишане дълбоко и определяне на силата на натиска, така че да не се получи дискомфорт.
Китайският точков масаж, както и другите азиатски техники, действат възстановяващо на здравето и балансират каналите за енергия в организма. Това става чрез регулиране на двете противоположни сили – отрицателната (наречена Ин) и положителната (Ян). Твърди се още, че чрез този масаж се третира не само енергията, но и емоциите, ума и духа.

Какви са лечебните свойства на точковия масаж?

Точковият масаж спомага за:

 • намаляване и цялостно премахване на болката;
 •  значително увеличаване на възможността за движение, на гъвкавостта и на здравината на мускулите;
 • подобряване качеството на съня;
 • повишаване на нивото на издръжливост по време на работа или игра;
 • качествено освобождаване на мускулните тъкани в области, в които те са се стегнали и това води до моментално облекчаване на възникналата най-често остра болка;
 • значително подобряване на качеството на живот, намаляване на стреса в ежедневието и повишаване на енергията в организма.
 • Точков масаж се препоръчва още и при:
 • честа поява на гадене и повръщане;
  възстановяване след операция;
 • възстановяване след химиотерапия;
 • желание за справяне с морска болест;
 • бременност;
 • травми и инциденти;
 • спортни контузии.

Можем ли сами да си направим точков масаж?

В интернет можете да откриете подробна информация за точките в тялото според китайската медицина, както и препоръчителни техники за тяхното ежедневно третиране. Разбира се, можете да ги масажирате и сами вкъщи и това да оказва някакво полезно въздействие, което ще започнете да усещате след определен период от време. Но за да се възползвате напълно, ефективно и бързо от тази източна техника, горещо ви препоръчваме да оставите прилагането й в ръцете на специалисти. Те са учили дълго за това, запознати са в детайли с всяка точка и системата в организма, на която тя отговаря, и могат веднага да определят каквото точно трябва да се направи във вашия конкретен случай. Защото колкото и елементарен да изглежда, за прилагането на лечебен точков масаж е нужен опит.

Сподели в социалните мрежи:

Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари