Вещиците и какво знаем за тяхното съществуване

От древни времена вещиците са били познати на всички хора. Те били смятани за омъжени за дявола жени и се занимавали предимно с черна магия.Представата на хората за тях е била за състарени и прегърбени бабички с дълги нокти и носове,които похищавали малки момиченца и пиели кръвта им.Вещиците обикновенно живеели сами и отглеждали само котка,която в случая трябвало да е черна на цвят.Приготвяли странни отвари и дори летяли на метла и правели секс с дявола.Тази представа е внушена от църквата,която не приемала по това време старинните езически ритуали и ги заклеймила като вещици.Има редица примери за гонения и убийства на жени набедени за вещици,защото били по различни и били убивани за назидание на други,които можело да тръгнат по техния път.В историята са известни убийства на над 100000 жени и мъже обвинени във вещерство. Най-известна е историята на вещиците от Салем,млади жени и момичета,които се държали по разкрепостено,за времето си и били обявени за вещици и линчувани.Младата жена Марта Кори е обявена за вещица след съдебен процес,на който младите девойки,които до този момент й подражавали я набедили във вещерство. Те обяснявали как тя чете странна книга и те слушайки я не могли да спрат и усещали странни вибрации около тях.Тя дотолкова влияела на поведението и мислите им,че те били неспособни да ги контролират.След този процес 19 души са осъдени и убити от църквата.

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Известно е и първото ръководство в света написано по това време от двама монаси Хайнрих Крамер и Джеймс Спренгер-‘Чук за вещиците’.
Известни са още редица случаи на жени,заклеймени за вещици и изгорени на клада в Средновековието.
Но за съжаление заклеймяването във вещерство продължава и в наши дни.Известни са случаи на екзекуция в редица индиански племена по света в последните години.В Парагвай наскоро бе регистриран случай на убийство на жена обвинена за вещица.Тя била завързана за кол,обстрелвана със стрели и накрая изгорена на клада.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари