Връзката със «Фотон-М» е напълно възстановена

Спътника бил изстрелян от летището в Байконур 19 юли през тази година. По-рано прецедателя на  ЦУП съобщи, че връзката космическия апарат била загубена веднага след старта. След възстановяването на връзката трябвало да се приеме решение дали да се повдигне спътника на нужната орбита или да се свали на земята за ремонт.

Връзката с руския био спътник била е възстановена напълно в събота. Съобщил за РИА новости началника на самарския институт  „ЦСКБ-Прогресс“ Александр Кирилин.

На днешния ден, връзката с  „Фотон-М“№4 е възстановена в пълен обем. по резултатите от следващите сеанси, които трябва да се проведат в неделя на 27. 07.2014 година ще се приеме решение, дали да се повдигне или не на първоначално планираната орбитата за полет на космическия апарат.

По-рано съобщихме, че био спътника се намира на непредвидена орбита, за да се изпрати  „Фотон-М“ до планираната орбита, е нужно да се включат собствените му двигатели. До вчера това беше невъзможно защото на борда на спътника не можеше да се предадат никакви команди. След възстановяването на връзката специалистите ще се опитат да докарат летателния апарат в пълноценен работен режим.

На борда на био спътника „Фотон-М“№4 има различни видове животни: гущери гекони, мухи-дрозофили, микроорганизми и семена на растения. Те се чувстват добре, и дори могат да започнат да се възпроизвеждат. Над тях в безтегловност ще се провеждат биологични опити и изследвания, като се разчита на получаването на важни за биологията и космонавтиката резултати.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари