Зелен чай, кога се пие и какви са ползите от зеления чай

Листа от зелен чай

Зелен чай

Една китайска мъдрост гласи: „По-добре стойте три дни без храна, отколкото един ден без зелен чай“.

Известен от древния Изток, зеленият чай се получава от листата на Camoellia sinensis.

Green tea са наричани листата на растението, но не от тук идва името му. Подложен на различни обработки, зеленият чай остава зелен, а активните му съставки действат с мощни антиоксидантни свойства.

Ако за първи път опитате чиста отвара от зелен чай, може да не ви допадне веднага, но определено веднага ще почувствате пречистващото му въздействие.

Вкусовите качества на зеления чай се дължат основно на неферментиралите листа от Camoellia sinensis. Може да се каже, че чаша чай зелен има приятен и леко тръпчив вкус. Пакетчето е богато на кофеин, а това го прави отличен заместител на ранното утрешно кафе.

Изпита на гладно една чаша зелен чай, допринася метаболизма, а ежедневният прием спомага за изграждане на стройна фигура и здраво тяло.

Всяка филтърна торбичка е създадена така, че да съхрани аромата и свежестта си за дълго.

Днес зеленият чай е най-употребяваната напитка след водата. Родината му е Китай, а там е познат от 5 хилядолетия по-рано.

Изследвания и проучвания докават, че в Япония и останалите далечно азиатски страни, карцерогенните заболявания са с по-нисък процент, а това се дължи на факта, че хората консумират ежедневно зелената билка.

За съставът на green tea е характерно, че има повече от 300 полезни вещества, чиято комбинация действа благоприятно над човешкото Здраве. В пакетче зелен чай се съдържат полифеноли, известни като катехини, най-известния сред тях е Epigallocatechin gallate.

Листа от зелен чай

Зеленият чай се използва още за превенция срещу атеросклероза, понижава нивата на лош холестерол, подобрява нивата на добрия.

С него страдащи от проблеми с пикочните пътища, яйчници, гърда, дебело черво, щитовидна жлеза, забравят за проблемите.

С негова помощ диабетиците контролират кръвната захар. С отвара от зелен чай носители на хепатит, грип, възпалителен артрит и страдащите от забавен метаболизъм, забравят за острите симптоми.

Ако зеленият чай бъде приготвен с мляко (по английска технология) ефекта на кетахините се губи.

Важно е да се знае, че хора страдащи с високо кръвно налягане, проблеми на сърцето, бременни жени и кърмещи, хора с психични заболявания, хора консумиращи големи количества кафейни под форма на храни и напитки не трябва да приемат зелен чай. Освен това не ферментиралите листа не бива да се смесват с медикаменти със съдържание на кофеин.

Дори онези, които страдат от някакво не диагностицирано заболяване или усещат някакво неразположение, трябва предварително да се допитат до лекуващия си лекар.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари