UFOport

Агорафобия – симптоми и лечение

Помощ от космоса

Агорафобията е психическо заболяване(тревожно разстройство) предимно у жените, което обикновено бива съпровождано от панически атаки. То се изразява в страх от открито пространство, който е в следствие на преживян стрес. Болния изпитва ужас от елементарни неща, като например разходка сред природата, по градските улици, пътуване в автобуси, метро, влакове и други видове транспорт. При някой пациенти може да се наблюдава дори и страх от влизане в магазин или в други обобществени сгради, където има по голямо струпване на хора.

Агорафобия  се превежда от гръцки: „страх от излизане на открит  площад“. Болестта е позната още от древността и е свързана с нервната система у човека.Това заболяване, е много коварно, то не убива своите жертви, но ги превръща в доброволни затворници в собствения си дом. Хората страдащи от агорафобия имат следните симптоми:

  1. Панически смъртен страх, при напускане на домът. Всяко излизане на улицата е съпровождано със страх и усещането, че сте отишли прекалено далече и няма да може да се върнете обратно.
  2. Сърцебиенето, е основен симптом на агорафобията, то се появява зареди страха от умиране, когато човек излезе от къщи. Обикновено страдащия си мисли, че получава инфаркт или инсулт и всеки момент ще падне безпомощен на земята.
  3. Омекване на краката, така наречените памучни крака са също един от симптомите на агорафобията. Болният чувства слабост в краката, но същевременно се стреми да се движи бързо и да се прибере у дома, възможно най-скоро където се чувства добре.
  4. Световъртеж появява в момента на получаването на паническите атаки и е още един от признаците убеждаващ болния, че той умира, което е едно фалшиво усещане.
  5. Задъхване и недостиг на въздух, това са симптоми, които се проявяват обикновено в напредналия стадии на болестта и може да е признак и на някакво дихателно или сърдечно заболяване. Струва си да му се обърне, внимание и да се потърси лекарска помощ.
  6. Повръщане и гадене. При излизане от вкъщи зареди нервното напрежение и паническите атаки може да се стигне до повръщане и гадена.
  7. Излишни килограми. След дълго боледуване, ако не се вземат мерки болните обикновено в резултат от обездвижването и затворения начина на живот са с наднормено тегло.
    Агорафория и панически атаки
    Страхът от откритото пространство е придружен със сърцебиене, световъртеж, гадене, задух и други усещания. Тези симптоми говорят за агорафобия.

Паническите атаки са заболяване на вегетативната нервна система, те са последствие от работата на надбъбречните жлези, които при страх изхвърлят огромно количество адреналин в кръвта, зареди адреналина човек се плаши още повече, той създава усещането за предсмъртно състояние и тогава започва сърцебиенето, след него завиването на свят, задъхването и т.н.. Обикновено  тогава болния ускорява походката с цел да намери укритие в затворено помещение или да се прибере в къщи. След прибирането си в къщи, веднага щом затвори вратата човек се чувства по-добре и по-спокойно, страхът е преминал, той е останал на улицата, където щастливи хора продължават разходката си.

Социално поведение на болния:

Как се лекува агорафобия?

Преди да започнем лечението на агорафобия, трябва да се убедим, че настина страдаме от това коварно заболяване. За целта, е необходимо да проведем медицински изследвания за да може лекар да определи до колко симптомите със свързани с  заболяването.

Нека обобщим:

  1. Страдащите от агорафория са нещастни, нямат социален живот, обикновено са се затворили в къщи и нямат приятели.
  2. Агорафобията е заболяване, което трябва да бъде констатирано от лекар, чак когато е доказано, че няма други причини за дадените симптоми можем да започнем лечение. Дори и тогава обаче обикновено болните не вярват на лекаря и си мислят, че са болни от инфаркт или инсулт.
  3. Тази фобия е излечимо заболяване, което се лекува с строга диета,физически упражнения и желание за оздравяване . Добре би повлияло, ако имате домашен любимец.

Ако имате някакви допълнителни въпроси свързани с лечението на агорафобията и въобще нещо, което ви интересува за това заболяване, не се притеснявайте в коментарите под статията да ги зададете.

Не претендираме за достоверност!

0 0 гласове
Article Rating
Exit mobile version