Преди 30 години жена-космонавт за първи път излиза в открития космос

Светлана Савицкая си остава единствения представител на СССР и Русия сред покровителките на открития космос.

Светлана Савицкая
Светлана започнала своята кариера в националния състав на Русия по самолетен спорт в 1972 година. Снимка: ИТАР-ТАСС/Валентин Хухлаев

Преди 30 години за първи път жена-космонавт Светлана Савицкая излита в открития космос.  За 3 часа и 45 минути работа зад борда на станция „Салют-7“ заедно с космонавта Владимиром Джанибековым, тя изпълнила в безвъздушното пространство уникален експеримент. Тестирала във всички режими уникален ръчен инструмент за запояване, рязане и запълване с метал.

Владимир Джанибеков и Светлана Савицкая
Космонавтите Владимир Джанибеков и Светлана Савицкая на орбиталния комплекс „Салют-7“ – „Союз Т-11“ – „Союз Т-12“ се готвят за излизане в открития космос, 1984 година. Снимка: ИТАР-ТАСС
Светлана Савицкая в открития космос
Светлана Савицкая по време на излизането си в открития космос. Снимката, е направена от космонавта Владимир Джанибеков, 1984 година. Снимка: ИТАР-ТАСС

Биография :

Савицкая Светлана Евгеньевна (Савицкая Светлана Евгеньевна) е втората жена-космонавт в света, и първата жена в света, която е била в открития космос.

Родена на 8 август 1948 година в Москва, а през август 1980 година  влиза в втория набор на жени за участие в космически полети. Тя била командирована в отряда на космонавтите от НПО „Энергия“, където преминава курс по общокосмическа подготовка.

Извършила е два полета в космоса с обща продължителност 19 денонощия, 17 часа и 7 минути. първият полет се състоял от 19 до 27 август 1982 година на кораба „Союз Т-7“ в състатава на първия в света смесен екипаж ( заедно с летците космонавти на СССР Леонидом Попов и Александр Серебров) работила на орбиталната станция „Салют-7“ по програмата на втората експедиция.

По време на втория полет, 17 до 29 юли 1984 година на ракетата „Союз Т-12“ и орбиталната станция „Салют-7“ – бортинженер Светлана Савицкая през 25 юли е излизлиза в открития космос на продължение 3 часа и 34 минути. Заедно с нея в състава на четвъртата експедиция на посещение на станцията са били летците-космонавти на СССР, Владимир Джанибеков и Игор Волк.

Жена в космоса:

В открития космос до сега са били 11 жени включително Савицкая, останалите 10 са от САЩ. Световен рекорд сред жените държи астронавта на NASA Сюзcн Хелмс, за едно излизане  тя се е поддържала 8 часа и 56 минути, а общото време прекарано в открития космос, е 50 часа  и 40 минути за 7 излизания.

В космоса са били до сега 57 жени, от тях 45 са гражданки на САЩ, 3 на СССР и в последствие на Русия, 2 на Канада, 2 на Китай, 2 на Япония  и една жена е посетила Космоса от Великобритания.

В сегашно време в руската група от космонавти влизат две жени, Елена Серова и Анна Кикина.

Източник: ИТАР-ТАСС

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари