Съветския военен спътник пада на територията на САЩ

Съветски военен спътник ще падне в началото на август месец.

Изчерпалият своите ресурси космически спътник  «Космос-903» (проект «Око»), който бил изстрелян от космодрома Плесецк (Архангелска област в Русия) в 1977 година, като част от система за ранно  намиране на атаки, ще падне на земята 3 август 2014 година.

По данните на системата, която постоянно се отчита „Космос-903“ (по международния каталог неговият номер е – 1977-027А) ще навлезе в плътния слой на атмосферата и ще прекрати балистическото си съществуване, предполагаемо някъде в района на западна калифорния. По-рано американската система зафиксирвала прекратяването на балистическото съществуването на два не големи от „Космос-903“ .

Очаква се, че при влизане в плътния слой на атмосферата спътника ще се разруши, но негови отделни неизгорели фрагменти все пак могат да достигнат до Земята. По американски данни линейния размер на спътника е около 9 метра.

„Космос-903″е бил изстрелян от космодрома в Плесецк 11 април 1977 година с помощта на ракетата носител „Молния“ . Той е работил на изтеглена елипсовидна орбита с наклон 63 градуса и височина 40170 км, в перигей – 630 км.

Източник: www.interfax.ru

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари