Марсохода Curiosity заснел «летяща чиния» на Марс

Светлите НЛО на фона марсианските планини се сменят с тъмни.

Тъмно НЛО

В кадъра на навигационната камера на марсохода «Любопитство»(Mars Science Laboratory Curiosity) попаднал странен обект.Той, много добре се вижда, като тъмно петно на хоризонта на планинската верига, но ако увеличим снимката от сайта на NASA, то обектът придобива форма на истинска „летяща чиния“, както се описват в научно-фантастически филми.

По горната част на обекта, се наблюдава леко затъмнение, все едно там се намиа прозрачен купол на пилотно помещение.

Снимката с „летящата чиния“ е направена с дясната камера на апарата Curiosity на 668 марсиански ден от пребиваването на марсохода на червената планета. Снимката е направена на 14 юли 2014 година в 2:06:14 часа през ноща (Navcam: Right B, 2014-07-14 02:06:13 UTC).

Летяща чиния
Летяща чиния се вижда в планините над кратера Гейл. Снимка от сайта на NASA

 

Летящата чиния в увеличен план.

Странно, е че на снимката направена в същия момент с лявата камера на марсохода не се виждат никакви  неидентифицирани летящи обекти. Въпреки, че тя е била обърната на същата страна, на която е била обърната и дясната камера. За това не е изключено, че летящата чиния е просто дефект на дясната камера на Curiosity.

Когато, дясната камера и лявата камера на апарата снимат синхронно се получава стерео фотография, с помощта на такива фотографии могат да се демонстрират обемни снимки.

По странното тук е цвета и формата на загадъчния обект, такъв се появява за първи път за цялото време през, което марсохода е там.

Светло НЛО

На 665 марсиански ден, когато на земята е било 20 юли 2014 година навигационната камера на Curiosity снимала окръжаващата среда Марс в кратера Гейл на фона на планините. Тогава в кадър попада някакъв ярък бял обект. НЛО летящо на фона на марсианските планини.

Светлият НЛО предизвикал такива дискусии в Интернет, че от NASA отреагирали.

Джъстин Маки (Justin Maki of NASA’s Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.)  ръководител на колектива, който работи с навигацията на камерите, казал че това НЛО всъщност е дефект на камерата познат, като горещи пиксели( някой, пиксели на матриците на цифровите камери се нагряват и на снимката се виждат като цветни или бели точки). Ученият уточнил, че такава повреда има само в дясната камера на космическия апарат.

Повредата в дясната камера на Curiosity прогресира? Към светлите обекти, създадени от „горещи пиксели“ са се добавили и тъмни обекти – „студени пиксели“.

Коментирайки появата на светлото НЛО,  Джъстин Маки е пропуснал да отчете, че има и друга снимка с ярък обект. Тя е направена  след няколко секунди, но вече с лявата камера , която се счита за абсолютно здрава, без никакви дефекти по матрицата. На снимката се вижда, че НЛО-то се е преместило дори на определено разстояние.

НЛО на Марс
Светло НЛО в кратера Гейл
Марс заснето НЛО
Снимка с другата камера, на която ясно се вижда НЛО

За първи път светъл обект привлече вниманието на обществеността още пролетта на 2014. На 2-3 април тази година бяха публикувани снимки на, които се вижда ясен светещ обект на повърхността на Марс.

Тогава Джъстин Маки коментира:

Ние получаваме от Марс хиляди снимки, и всяка седмица забелязваме на тях светлинки поне на една от тях. Но това не означава, че около Curiosity марсианци палят огньове и щракат с фенерчета.

Ние само можем да добавим, освен това и са се разлетели на „Летящи чинии“ ако имаме в предвид последните фотографии с „студените пиксели“.

3 април 2014 марсоход
3 април 2014, марсианци „палят огън“ на червената планета и щракат с фенерчета.
Марсианския огън в по крупен план

Пролетта учените не изключвали, че дефекти в вид на ярки светли обекти  можело да бъдат предизвикани от космическите лъчи, попаднали в обектива.Тъй като те са способни да влияят на матрицата на камерата.

Но как точно тези дефекти влияят на матриците на камерите? От NASA  не са отговорили до сега.

Отговорът разбира се имат уфолозите, според тях не дефикт на камерата се вижда на снимките, а истински летящи апарати на извънземните, които населяват Марс.

Curiosity лява камера
Лявата камера на марсохода Curiosity, която не дава грешки. Снимка: NASA
Дясната камера, която има горещи пиксели на матрицата. Снимка: NASA

Източник: Комсомольская правда

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари