РФ ще може да осигури условия на космонавтите при полет до Марс

марс

Благодарение да експериментите на био-спътника „Фотон-М“№4 Русия ще може по-бързо от другите страни да реши въпроса с обезпечаването на нормална жизнена среда за космонавтите, при евентуален полет до Марс.

Снимка от планетата Марс
Снимка от планетата Марс, направена с Curiosity © EPA/NASA JPL CALTECH MSSS

Русия се намира по-близко от другите страни до създаването на жизнеобеспечение на космонавтите при дълги космически полети. Биологическите експерименти, които се провеждат на спътника  „Фотон-М“ ще помогнат за решаването на този проблем. Това предаде за  ИТАР-ТАСС от разговорите си с ръководителя на Федералното медико-биологическо агентство на Русия  (ФМБА) Владимир Уйба.

„Ние очакваме положителни резултати от експериментите, тогава ще можем да кажем със сигурност, че знаем как можем да обезпечим нормални условия за живот на космонавтите на дълги полети.“  Уйба, напомнил още, че в перспектива се очаква да се осъществи полет на човек до Марс.

„Без такива експерименти, като на Фотон, никой няма да може да каже, как да се обезпечи кислород, храна и вода при такъв дълак полет.“ – Уточнил служителят на ФМБА.

Роскосмос: спътника“Фотон-М“ № 4 работи на космоса нормално

Ръководителя на на агентството  добавил, че такива данни няма в нито една друга държава, „нито в САЩ нито в Китай“. „Ние сме по-близко от всички към този отговор, защото на Фотон-4 можем на био-моделите да  моделираме човешко био обезпечение.“-казал той.

Сега в спътника „Фотон-М“№4 има: гущери, мишки, растения, насекоми. Уйба потвърдил, че работата на спътника е в щатен режим. “ Ние дадохме команда на Фотон, и той на тях отговори, спътника е в режим на реално управление.“ Казал ръководителят на ФМБА.

„Фотон-М“№4 е бил изстрелян на орбита 19 юли, но почти веднага след изстрелването си се поврежда и престава да отговаря на командите от земния център. въпреки, това от борда на апарата постъпвали регулярно съобщения до земята. специалисти от ракетно-космическия  отрасъл на Русия отстранили проблема и възстановили връзката с космическия апарат.

Био-капсулата на „Фотон-м“ е планирана за 60 денонощия полет. В течение на това време жизнените функции на животните в апарата ще се поддържат автоматически. Освен това, ще бъдат проведени и редица експерименти.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари