Учените ще търсят извънземни по замърсяването на атмосферата на планетите

Астрофизици от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ще търсят извънземни цивилизации по следите на замърсяване, които би трябвало остават в резултат на тяхното съществуване.

 

Изследователите считат, че ще могат да открият извънземни цивилизации по следите на промишлено замърсяване от хлорфлуорвъглеводороди. Скоро  космическия телескоп Хъбъл (Hubble)  ще е заменен с нов телескоп Джеймс Уеб (James Webb Space Telescope (JWST)), който ще може да проследява съдържанието хлорфлуорвъглеводороди в атмосферата на екзопланетите.

JWST
James Webb Telescope Design Снимка: en.wikipedia.org

Изследователите разработили различни стратегии за търсене на извънземни цивилизации. Американските астрофизици са уверени, че развитите извънземни могат да създадат на своята планета условия, зареди  които на тяхната планета да е настъпил аналогичен на земния парников ефект. Въпреки това, учените признават, разумните същества не биха замърсявали силно своята планета, въпреки че на Земята го правим постоянно.

Екзопланета
Снимка: wikipedia.org

Тук има и още един нюанс,  JWST ще може да намира замърсяванията само в атмосферите на екзопланетите,  които наподобяват земята, въртящи се около звезди бели джуджета. Екипът добавил, че около белите джуджета пространството е подходящо за търсене на потенциални екзопланети, защото досегашното проучване е показало наличието на планети в подобна окръжаваща среда. Изследователите не изключват варианта, че могат да открият следи от цивилизации на други планети, които са се самоунищожили.

Източник: Лента.ру

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари