Косопадът – Как да се справим с падащата коса?

Без косопад

Съвети против косопад

Без косопад

Някои хора знаят какво е сезонен косопад, а други – целогодишен. Дори и това да не води до сериозно намаляване на обема на косата, никак не е приятно – стърчащи косми от дрехите, падат по земята, в храната… За да се справим с проблема, често сме способни да изпробваме какви ли не причудливи методи. Няма нужда от никакви крайност, това което ви трябва са няколко натурални средства срещу косопад, които са леснодостъпни и много ефективни.
Косата има нужда от подхранване и укрепване отвътре, и защита и възстановяване отвън. За целта:

  • Антиоксиданти – препоръчително е да се приемат, за да укрепят здравето на организма като цяло а също така и косата. Може да си ги набавите с пиенето на зелен чай, консумирането на грозде, червени чушки и цитруси.
  • Шампоанът – може да използвате специален шампоан срещу косопад, но най-добре е да се ориентирате към тези с растителни екстракти. Копривата действа много добре на изтощена коса. Заздравява структура на косъма и го прави лъскав. Дори, ако имате възможност, може да си приготвите настройка от коприва, с която да изплаквате косата си.
    Без агресия – след като измиете косата си, може да нанесете подхранваща маска, а за да постигнете максимален ефект, разрешете нежно с гребен. След като се изплакнете, обаче, изчакайте пълното изсъхване на косата (попивайте я с притискане на кърпата, а не с търкане – рискувате заплитане и начупване), преди да ползвате гребена. Причината е, че когато косъмът е мокър, той е много податлив на разтягане и късане.
  • Маска против косопад – дойдохме си на думата. Маските са сред първите продукти, към които посягаме при нужда от подхранване на косата. Много популярна и ефективна е маска с жълтък. Тя търпи различни вариации, но ви препоръчваме следната: 1 суров яйчен жълтък се смесва с 1 с.л. смляно кафе (без значение от сорта). Сместа се втрива нежно в корените и се оставя да стои около 1 час. Може да сложите найлонова шапка и да увиете с кърпа. Така ще постигнете затопляне и подобряване на ефекта от маската. Ако не сте сигурни дали по жълтъка няма и част от белтъка, по-добре не посягайте към сешоара за допълнително топлина, а при отмиване ползвайте хладка вода. Причината е, че дори и малко белтък да е останал, той ще се свари, а премахването му от косата е изключително трудно.
  • Жълтъкът съдържа много витамин A, E, някои от група Б, както и минералите калций, магнезий, желязо и други. Витамините защитават от оксидативен стрес кожата на скалпа и осигуряват обновяването на клетките. Кафето съдържа кофеин, който е известен антиоксидант, стимулира кръвообращението и съответно укрепва корена на косъма.
  • Масла – бадемовото масло е много полезно за кожата. Тя го понася изключително добре и може да се ползва дори при чувствителни индивиди. Втриването на бадемово масло в косата подхранва сухия скалп, а ако се съчетае с нежен масаж и затопляне, подобрява микроциркулацията и храненето на косъма.

Това бяха едни от най-изпитаните и ефективни натурални продукти против косопад, които може да ви помогнат да се отървете от него.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари