Възстановено е командването на био спътника «Фотон-М»№4

Установяване на апаратурата на спътника „Фотон-М4“. Снимка: РКЦ „Прогресс“

Наземната служба успя да възстанови връзката с космическия апарат „Фотон-М“. Съобщил за агентство INTERFAX източник в ракетно космическия отрасъл на Русия.

Събеседника на агентството не уточнил, точно до колко са успели да установят връзка с био спътника и ще могат ли наземните космически служби дадат команда  за изведена апарата  на нужната космическа орбита или пък на принизяване на парата за да може да бъде извършено кацане и ремонт.

По думите на източника, връзката със спътника най-вероятно се е нарушила зареди проблеми със самия спътник. Една от основните версии била неизправност в командните радио апарати. Събеседника на агентството предположил, че приемната антена на «Фотон-М»№4  може да се е повредила при изстрелването.

Като възможна причина за изгубената връзка между апарата и земята се разглежда и варианта за проблем в обмена на между апаратни команди на радио линията с  бордовия комплекс за управление.

Напомняме ви, че на 19 юли веднага след изстрелването си от космодрома в Байконур, космическият апарат «Фотон-М»№4 отказа да приема командите от земния център и не можа да достигне първоначално планираната орбита. Ако  апарата остане на орбитата, в която в момента се намира, то той постепенно ще се снижава и след няколко месеца ще навлезе в плътната земна атмосфера където ще изгори.

На борда борда на космическия  био спътник «Фотон-М»№4 се намират няколко гекона, мухите-дрозофили, микроорганизми и семена на растения. За сега животните се чувстват комфортно и подаването на храна и жизненоважни елементи е регулярно. Очаква се геконите и мухите-дрозофили, да започнат да се размножават в космическата био капсула.

«foton-m»№4
Космическия биоспътник «Фотон-м»№4
0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари