Енцелад – претендент за наличие на живот

Луната на Сатурн
Луната на Сатурн

Марс беше планетата, за която най-много се спекулираше, че може да съществува живот. Но от скоро учените нареждат на една от челните позиции един от най-големите спътници на Сатурн – леденият Енцелад.

 

Ледената планета е шестият по големина спътник на Сатурн, с диаметър около 500 км.  и се предполага, че на него има живи организми. От 8 години роботизирания апарат „Касини“ се намира в орбита на Сатурн. Приближавайки ледената луна се установява съществуването на атмосфера. Тя, макар и тънка, е изградена от метан, азот, водни изпарения и въглероден двуокис.

 

гейзер
Енцелад гейзер

Сатурн има система от пръстени, които са 8 на брой и са наречени с букви от английската азбука. Като един от пръстените е свързан с Енцелад. На който има изригвания от гейзери, като силата, с която те го правят е сравнявана с тази на гейзерите от Националния парк Йелоустоун. Гейзерите на Енцелад изхвърлят вода, която се превръща във водни кристали. Точно те образуват най-крайния пръстен на Сатурн. Наскоро „Касини“ се приближи още повече до Енцелад, с това се и отчете, че във водните изригвания има сол. Количеството сол било приблизително равно с това в океаните на Земята. Освен това гейзерите отделяли и топлина 190 К. Смята се, че ако гейзерите спрат да изригват, този пръстен ще изчезне в течение на годините.

 

Повърхостта на спътника е ледена и отразява светлината, като наподобява на току – що паднал сняг. За толкова млрд. години обаче ледената обвивка е трябвало да потъмнее от падащите метеорити върху нея. Тя обаче не е изменила цвета си.

Учените предполагат, че под тази ледена обвивка съществува езеро или океан. Затова са се образували и пукнатини, което дава отговор на въпроса от къде изригват тези гейзери.

 

За да се стъпи на ледената луна са нужни доста години и по – точно около 30-40. Тъй като все още няма направен космически апарат (въпреки, че се работи по него в момента), а пътуването до там би отнело около 20-30 години. За жалост не се знае още колко дълго време ще продължат да съществуват условия за живот на Енцелад. И тъй като „полетът“ до там се отлага във времето можем само да очакваме да ни потърсят от там.

 

 

 

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари