Зомби Апокалипсис

Историята на човечеството е пълно със митове за демони и други ужасни същества, които идват в нашия свят и разрушават цивилизацията. Но какво може науката да каже за зомбитата, могат ли да съществуват тези кръвожадни изроди? Как да ги обясним по научно му? Нужно ли  да се готвим за зомби апокалипсис?

Зомби Апокалипсис
Възможен ли е Зомби Апокалипсис

Въпросът тук е за какви зомбита говорим ? Да умреш и да станеш от мъртвите, това май няма да се случи. Но има вирус, който създава типични зомби същества, бесни, жадуващи за човешка кръв – това хипотетически е възможно, главното е да се намери вирус, който действа на специфичните за тези симптоми участъци на мозъка, а останалата час от сивото вещество да си остава цяла.

Вирусите могат да влизат в тялото и да го изменят по различни начини, но при нас ще стане дума за невроните, невроните са най-дългите клетки в човека. Те могат да пренася молекули и белтъци по цялото тяло. Някой вируси например бяс използват неща, като ретограден- аскионален транспорт, с тяхна помощ те се придвижват  в човешкият организъм, от мястото на заразяването до където си поискат.

При случаите на бяс, вирусът може да се внедри на най-невероятни места, а след това бавно да се предвижи до мозъка или нервните центрове. И колкото по-далече се намира той от главата, толкова по-дълго време  се добира до мозъка, понякога това отнема години, но когато той пристигне вече – няма спасение.

Тъпо зомби съществоМного вируси използват тази хитрост. Единственото различие е в това към какви неврони се стремят (специфичност на вируса), вируса на зомби трябва да се стреми към определени неврони за да атакува конкретни части на мозъка и да предизвика зомбиране. Разбира се това трябва да става без да изядат останалия мозък. Звучи преувеличено, но  не е . Оказва се, че обонятелния черепен нерв, който се намира в носа и чувства миризмите води точно към тези участъци на мозъка, които са нужни за превръщането  в зомби. Той е включен към вентромедиалния хипоталамус -центъра на насищане, към сливиците -управлява емоциите и паметта и към челото – отговаря за логика, съвест и сдържаност.

Вирусът атакуващ обонятелния нерв създава: супер гладно, атакуващо, тъпо същество, което не познава роднините си и неможе да се контролира, а може само да яде. Направо се получава истинско зомби! И дори живите мъртъвци да са просто фантастика, вирус с правилна нервна специфичност може да създаде зомби.

А вие готов ли сте за Зомби Апокалипсис?

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари