Телескопа «Кеплер» с научен принос за екзопланетите

Kepler Space Telescope
Kepler Space Telescope Снимка:bg.wikipedia.org

Телескопа на NASA «Кеплер» (Kepler), отправен в космоса 2009 година е позволил на учените значително да напреднат в изучаването на екзопланетите.

Станало известно, че около 17% от звездите в Млечния път могат да се въртят планети. масата на, които е по-малка от така наречените „газови гиганти“, но пък е по-голяма от тази на Земята или с други думи казано Супер-земи. В хода на своята мисия, телескопът «Кеплер» разгледал и други интересни космически обекти.

В частност за периода 2009-2013 година той изследвал съзвездията Лира и Лебед. Установяването на космическия телескоп оборудване позволило с висока точност да се определи характера на екзопланетите.

Телескопът «Кеплер» носи името на Йохан Кеплер (Johannes Kepler -Немски астроном, астролог и математик).

Космическия телескоп на NASA «Кеплер» (Kepler) е бил предназначен за изследване на не големи космически обекти, такива които са по-малки  от Нептун, но по-големи от Земята.

За цялото време през което е работил телескопа са били открити няколко хиляди екзопланети. При това вече учените са утвърдили, че минимум на 100 от тях има условия за за развитие на живот. За сравнение откритото количество екзопланети  с европейския спътник COROT не е повече от 30.

Като конкретен пример за работата на телескопа можем да дадем планетите Kepler-10с и Kepler-93b. Първата екзопланета се намира на 560 светлинни години от Слънцето и принадлежаща на звездата Kepler-10. Тя се отнася към най-старите и твърди подобни образования, нейната възраст е 11 милиарда години. Специалистите смятат, че на Kepler-10с е възможно да има атмосфера.

Втората  екзопланета Kepler-93b принадлежи на зведтата Kepler-93 и е разположена по-близко от 300 светлинни години до нашето Слънце, но условията на нея са явно неподходящи за живот. Нейната маса и радиус са съответно 4  и 1.48 по-големи от тези на Земята.Те били определени с изключителна точност от телескопа, въпреки огромното разстояние. Температурата на планетата е висока за да се развие живот-760 градуса по Целзий.

В този момент  учените от NASA се занимават с обработването на данните получени от т«Кеплер». Самия телескоп още през 2013 година е претърпял повреда зареди частите на хидростабилизацията и е загубил възможност да прави точно наблюдение.

Източник: ziv.ru

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари