Домашни призраци и духове – кикимора

Не отдавна се натъкнах на статия, в която се говореше за различните по род домашни духове и призраци , и се заинтересувах  да разбера нещо повече за славянските  домашни караконджули. Проведох не голямо изследване на тази тема, и резултатите от което искам да представя на моите любими читатели.

Мене ми омръзна да чета за обикновените домашни духове и призраци, затова реших да напиша  за нещо доста по-интересно и по-малко известно кикиморите.

Като за начало нека да се разберем, за същества  са тези кикимори, що за създания са и какво представляват въобще. И така кикимора това, е малко злобно същество от женски пол, с размер не  по-голям  от едра порода куче, но това малко същество, може да  създаде огромна вреда на вашата къща. Представете си само, че докато вие спокойно си спите, това уродливо същество, може да  чупи детски играчки, да разсипва брашно и мляко на кухнята, може да направи хиляди бели с вашите дрехи. Гласът на кикимората е отвратителен, висок и разтегнати много специфичен, всява у нормалните хора ужас и страх. Именно така описват кикиморите, древно руските поверия и легенди. Косите на тези страшилища са дълги и не сресани, приличат повече на раздърпана вълна, а ушите им са направо като на прасета, заострени и ъгловите. Едва ли е нужно да описвам, кикиморите повече, всички разбрахте те са ужасни  и изглеждат ужасно .

Въпреки това руските селяни се страхували от тях, не защото изглеждали така отвартително. По разказите на старите баби, кикиморите  са зла сила обитаваща домове и изби, а не блата  и реки, като много хора смятат. През деня, кикиморите спят, по тихите ъгълчета на къщата, там където никой не ходи, например зад печката, на  тавана или в някое старо канапе, но нощем те се събуждат и започват да правят бели  из цялата къща, докато стопаните спят. За това стопанките на дума, криели  своите ценни неща и дрехи в добре закрити шкафове и под ключ, за да не могат кикиморите да ги откраднат или скъсат през нощта. Освен това тези злодей, много обичат да плашат малките деца през нощта.  Хихика, кикотят се чупят чини и съдове в кухнята и ако случайно хората се събудят и опита да хванат кикимората, то обикновено, тя е вече добре скрита в някой тъмен ъгъл.

 

Въобще, не често се случва да успееш да видиш кикимора, както и всеки друг дух и таласъм. Тя може да е невидима и да напомня за себе си единствено с почуквания, потропвания, различни странни звуци от не известен характер. Казват:

Всеки проклет дом си има свой звуци, и своя кикимора.

Ако обаче вие успеете да видите кикимора, не се радвайте защото срещата с нея обикновено, предвещава смъртта на някой близък човек или предстоящо голямо нещастие, в най-добрия случай можете да се разминете дамо с семейни скандали и разправии. Най-лошо,  е ако видите кикимора в левия ъгъл на стаята, това може да означава смърт във страшни мъки.

Преданията говорят че, кикимора може да стане дете с някакви отклонения или проклето от майка си по време на раждането. Тога нечистите сили, незабавно обладават дето и го превръщат в злобно уродливо същество. За да защитят дето от такива сили, старите славяни слагали, над детската люлка специална защитна кукла, която охранявала домът от злите сили.

Възможно, е обаче и да се договорите с кикимората да остави своите пакости и да напусне домът ви. Това трябва да направи главата на семейството. За да  влезете в контакт с кикимората трябва в полунощ да начертаете, голям бял кръг на пода с бял тебешир, да влезете в кръга с запалена свещ и три пъти да повтори:

Кикимора, ела поговори със мен! 

Важно е да не се боите, тези вредни създания се подхранват от нашия страх, и в резултата на това става по-силни и по-големи инати, което ще затрудни преговорите с вас. Ако сте направили, всичко както трябва,  най-вероятно ще чете странни звуци, тихи стъпки,хихикане или или отвратителен шепот. Това е кикимората, тя е дошла да говори с вас. Трябва да говорите с нея, така като се говори и с всеки друг дух или привидени, уважително, но без страх. Ако случайно кикимората ви предлага някакви  сделки или иска нещо от вас, в никакъв случай не се съгласявайте необмислено. Тя по  всякакъв начин ще се мъчи да ви измами нещо и да получи изгода. Когато се договорите с нея, кажете на глас силно:

Ние със тебе се разбрахме кикиморо, сега се махай и в моя дом не се завръщай!

Сега можете да изгасите свещта и да излезете от кръга, но за да не ви се разсърди кикимората,  купете и някакъв подарък, например торба с зърно или някаква детска играчка.

Напълно е възможно, кикимората да е просто една руска народна легенда, но не забравяйте, че в всяка легенда има малко истина.

Източник: www.strashilka.com

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари