Учените откриха опасен сок в съчетание с лекарства

Опасен сок

Опасен сок
Учените от университета в провинцията на Юго-Западен Онтарио (Канада), публикуваха ново изследване, съгласно, което 43 лекарства в съчетание със сок от грейпфрут, могат да бъдат опасни за здравето на човек. През 2008г. в този списък е имало едва 17 препарата, въпреки това станало ясно, че рискът от усложнения е значително по-голям.

„Вероятността от смъртни случай може и да не е голяма, но не бива да остават недооценявани рисковете – обяснява един от авторите на статията професор Дейвид Бейли.- Лекарите трябва да съобщават на своите пациенти, че редица от новите препарати, могат да влияят отрицателно на здравето.“

В сока на грейпфрута се съдържат фуранокумарини, които пречат на нормалното разтваряне на препаратите и повишават токсичночта на лекарствата, също така влияят на тяхното въздействие върху организма. Това може да доведе до, передозировка или по-сериозни странични ефекти. Например могат да започнат проблеми със сърцето, бъбречна недостатъчност, разрушаване на мускулите, трудности с дишането или даже появяване на тумори.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари