Паралелна Вселена и Мултивселена

 Паралелна Вселена

Много се изговори за паралелните Вселени, но до ден днешен нямаше точно и ясно определение, „Какво е паралелната Вселена?“ .Събуждайки се тази сутрин в просъница в моята глава се роди ясно формулирано определение и реших да го споделя с Вас.

Паралелна Вселена, означава Вселена различна от нашата, където съществува различна реалност в един и същи момент от време за едни и същи обекти на изследване. 

Това означава, че ако приемем за наш обект на изследване определен човек, то той би съществувал в различни реалности във всяка една от паралелните вселени и би имал различна съдба.

128
Паралелна Вселена

Какво е реалност или паралелна реалност?

Определение за реалност намерих в Уикипедия така, че ето ви го добре е написано и няма смисъл да добавям нещо:

Реалността (от латински: realis — реално съществуване ) във философията и в общо значение е всичко, което съществува или това е съвкупността от действително съществуващите обекти. Реалността е в контраст на нещата както изглеждат и въобразеното, реалността включва всичко което е или е било, независимо дали това е лесно наблюдаемо или разбираемо.

Източник:https://bg.wikipedia.org

Паралелна реалност е тази реалност, която съществува паралелно с нашата и най-вероятно се отличава от нея.

Друго измерение

Съществуването в паралелната Вселена, често се бърка с понятието съществуване в друго измерение. Това е неточно и неправилно. Другото измерение е съставна част на паралелната Вселена, но то не отразява нейната цялостна същност.

Например в една от паралелните вселени, времето може да върви по-бавно и човекът които е обект на нашите изследвания да успява в всичко. Но времето не е единствената съставна част на вселената имаме още пространство, материя и антиматерия скорост и т.н. Тоест времето е компонент на реалността, но неможе да е цялата реалност.

Мултивселена

Мултивселена се нарича тази Вселена в която се се съдържат всички паралелни вселени и светове. Нейните съставни части са всички реалности и тя е абсолютното „всичко“.

Мултивселена (също така мегавселена; multiverse) е хипотетичното множество от всички възможни паралелни вселени (включително и нашата), които взети заедно, съдържат всичко, което съществува – пространство, време, всички форми наматерия, енергия, импулс и физичните закони и константи, които са в сила в тях.

В съвременната физика, както и в дискусии навлизащи в методологията и филосфията й, идеята е дискусионна. Както отбелязва космологът Джордж Елис, с нея „почти всичко може да бъде обяснено и нищо специфично не може съответно да бъде предсказано – всяко наблюдение може да се съгласува с някакъв вариант мултивселена.

Източник: https://bg.wikipedia.org

Въпреки това, Мултивселена не може да съществува, защото всяка една Вселена ще вмества в себе си целия свят около нас във всички негови измерения  и ако имаше други вселени те определено биха били част от нашата и не биха били вселени а реалности на съществуване на събитията.

Философска публикация се получи, ако имате нещо да добавите коментирайте, ще ми е приятно да го обсъдим заедно.

Сподели в социалните мрежи:

Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари