Планета на 300 светлинни година бе измерена по размер

Учени от NASA успяха да определят радиуса на планетата Kepler-93b, която се намира на на 300 светлинни годи от Земята, далеч зад пределите на слънчевата система. Измерванията  станали възможни с помощта на телескопите “ Кеплер“ и  „Спитцер“.

Съгласно публикуваните данни, Kepler-93b има диаметър 18800, учените допълнили, че ако има, грешката в изчисленията то тя не е повече от един процент. Технологията е толкова точна, че с нейна помощ може да се изчисли с точност до един милиметър ръста на човек, които се намира на Юпитер. Орбитата   на eкзопланета, по която се върти Kepler-93b описва елипса около звездата Kepler-93. Тя е разположена 7 пъти по-близко до своята Заведа, от колкото Меркурий, е разположен  до Слънцето.

Водещи учени-астрономи от NASA, успяха да измерят диаметъра на космическото тяло, което се намира на огромно разстояние: 300 светлинни годи  и то с не по-малко от 99%, това само по себе си говори за развитието на технологиите и напредъка в космическата индустрия на САЩ.

По-рано с помощта на телескопа „Кек“,  които е разположен на Хавай, астрономите успели да определят, че радиуса на планетата, е с 3.8 пъти по-голям от радиуса на земята. По такъв начин тя била вписана в графата Супер-земя.

С помощта на данни те от  космическите телескопи „Кеплер“ и  „Спитцер“, специалистите ще могат да изучават процеса на формирането на такива космически обекти. Известно е, че в галактиката такива обекти се често срещани, въпреки че в слънчевата система до сега не са открити.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари