Зависимостите се лекуват!

освобождаване от зависимости

освобождаване от зависимости

Първо, нека си отговорим на въпроса какво е това зависимост. Зависимостта най-общо представлява непреодолимо пристрастяване към дадена дейност (хазарт, преяждане) или към определено вещество (наркотик, алкохол, медикамент, тютюн), което се появява в резултат на психическа и физическа зависимост.
Когато човек е зависим, първоначално цялостното му настроение се подобрява, тъй като в организма му се увеличават нивата на удоволствието на различните невромедитори, както и на допамина. С течение на времето обаче те изведнъж рязко спадат и се връщат към първоначалния си вариант и така се появяват симптомите на абстиненция, които могат да се премахнат само при взимане на нова и все по-голяма доза.

Ако стигнете дотам например да започнете да свързвате дадено действие с чувство на освобождаване от стреса, на избягване от неприятни изживявания, на удоволствие, то вие най-вероятно ще развиете навик да започвате да го повтаряте във всеки момент, в който изпитате проблем или затруднение. Това ще повреди първо на вашето психическо здраве. А други зависимости като употребата на наркотици или алкохол например пък оказват изключителна вреда и във физически аспект. Но истината е една – всеки един вреден навик, на който позволим да се превърне в доминиращ фактор в живота ни, ще се отрази тежко върху емоционалното ни състояние и представлява реална опасност не само за нас, но и за семейството ни и околните.

Това, което трябва да знаете обаче, е, че зависимостите се лекуват, стига сами да пожелаете това! Нужно е само да преодолеете най-вече чувството на срам и да потърсите помощ от професионалисти. Професионалното лечение цели не само да потисне вашата зависимост, но и да ви научи как да живеете с нея след като се върнете обратно в своята среда на живот. За тази цел се използват различни когнитивни техники, чрез които се осмисля проблемът и причините, които са довели до него, за да може да се намери начин как да се постигне същия ефект, но с други средства. Така зависимият се научава да преодолява себе си, да преодолее страха, срама, и гнева, да открие отново своето място в семейството, в любовта, в професията си, да развие потенциала си, да заздрави самочувствието си, да започне отново да взима правилни нерешения, да се справи с емоционалното изтощение, да развие мотивация и т.н.
Друго, което не трябва да забравяте, е, че по време на терапията вие няма да бъдете сам – всяка една програма включва работа и с членове на семейството и приятели, които да оказват така важната морална подкрепа. Според много статистики именно това е основният фактор, заради който процесът по лечение на зависимия се скъсява и той успява по-бързо да се върне към предишния си Аз и към начина си на живот преди настъпването на болестта.

Веднага потърсете помощ от специалисти, ако:

  • разберете, че пристрастяването ви излиза извън собствения ви контрол и започва да вреди на вас и на хората, които обичате;
  • поведението на зависимост ви създава проблеми в лично и социално отношение;
  • поведението ви на зависим оказва пагубно отношение в работата ви и във взаимоотношенията ви с хората;
  • превръщате се в опасен за самия себе си и за живота на околните.

Повече информация за лечението на зависимости можете на намерите на сайта ни centrejiva.com.

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари