Любителската астрономия: Как да хванем звезда?

Любителската астрономия преживява Ренесанс. Все повече астрономически открития, са извършени от любители. На разположение на астрономите се появиха телескопи, който позволяват да се правят ярки звездни фотографии и даже анимационни астрономически  филми. С тяхна помощ, става разбираемо предвижването на космическите обекти.

Нощното небе в този август месец, е като примерно пособие за много начинаещи астрономи.В нощта на 10-11 август Супер Луната (Суперлуние), сега се сменя с звездопад, който в тези дни се наблюдава много активно. Ние говорим за „падащи звезди“ но за астрономите това явление е познато, като метеоритен поток. В края на лятото Земята пресича потока Присеиден-шлейф съставен от микроскопични частици на кометата Свифта-Туттля.

жълта луна
Супер луна изгря в нощта на 10-11 август 2014.
Снимка: Българска космическа агенция

„Съществува мнение, че това трябва да се види по възможност с телескоп, – казва научния директор на Московския планетарий Фаина Рублева. – Не, на това явление трябва да се гледа с невъоръжено око, защо телескопа, има много малко полезрение, и ние с вас „падащите звезди“ на Присеида в телескопа едва ли бихме видели. Но собствените ни очи дават по-голям обзор и ние ще можем да видим цялото небе наведнъж.“

При падането в атмосферата на нашата планета, тези частици от опашката на кометата изгарят. Сега такива падащите звезди могат да се преброят по 100 на час.Време е да си пожелаем нещо, под звездопада. А след някои и друг ден ще започне най интересния период за астрономите. В август е още горещо, но в Септември месец, ще е най-прекрасния климат, – споделя Фаина Рублева. – Рано се стъмва, още не е студено, прекрасна е картината на небето в септемврийски вечери, чудните съзвездия се виждат съвършено, Звездите – Вега и Алтаир, например са тези звезди за които можем да наблюдаваме само през лятото и есента.

В дните на идеален астро-климат столичния планетарий в Москва провежда нови наблюдения за всички желаещи. Ако на някой вече не им е интересно да гледа небето с просто око, могат да изберат един от телескопите, за които би завидял и изобретателя на този оптически прибор Галилео Галилей. Подробно за това, говори Ярослав Тимуров ръководител на астрономическия комплекс на планетария. “ Има телескоп-рефрактор, в основата на, който стои лупа. Има огледални телескопи изградени по принципа
на кривото огледало. И има още огледално -рефакторни, в които са съчетани двете технологии.“

Съвременните астрономи вече не гледат с очите в окуляр, като в миналия век.Към всеки телескоп може да се включи фотоапарат и да се направят снимки на звездното небе.Някой телескопи са толкова умни,че сами се фокусират на звездите и търсят тяхното разположение в небето.

Астрономите любители заемат все по-голяма тежест в научното пространство. Не отдавна имаше голяма сензация – ярката комета ISON носи името на Артем Новичонков и Виталий Невски -астрономите открили рядкото небесно тяло. „Беше ясно утро, снимахме площадката в съзвездие Близнаци и ето, че там открихме този обект, който приличаше на астероид“ – разказва научния сътрудник на Обсерваторията към Петрозаводския държавен университет на Русия Артем Новичонков. – Било е ясно,че обекта е нов и се движи необичайно.

Comet ISON
Comet ISON (C-2012 S1) by TRAPPIST on 2013-11-15 TRAPPIST/E. Jehin/ESO – http://www.eso.org/public/images/potw1346a

А пък Генадии Борисов станал известен за световното общество на учените в средата на миналата година. Именно той е открил най-опасния за Земята астероид. „Изпратих на своя приятел Тимур Крячко в Москва, данни за обекта, за да може той по-бързо да ги обработи,“ – спомня си научния сътрудник към Кримската обсерватория ГАИШ Генадий Борисов. – Той имаше повече опит при анализирането на такива обекти, именно астероиди, и първото което ми каза беше: „Гена, този обект, е по-интересен от комета“ Той-каза: „Да, това е опасен астероид.“

Астроном любител Генадий Борисов. Снимка: world-geographic.com

Това е астероида с най-голяма опасност за нас. Ако Земята се сблъска с него, това ще доведе до изчезването на цялото човечество, но за щастие, след няколко месеца от откриването му, била уточнена точно неговата орбита и „космическия убиец“ няма да мине така близо до Земята, като се е предполагало в началото.

Генадии Борисов живее и работи в Крим. Ежедневно там пристигат любители астрономи от Русия и бившите Съветски републики на семинари и изследвания. Там няма така нареченото „Празнично светене“ от градовете и прозрачната атмосфера е идеална за наблюдения. Първо, като говорят астрономите трябва да се балансира екипировката, да се намери полярната ос, да се закрепи окуляра на камерата и разбира се да помолим природата за чисто и ясно небе.

„Любителите астрономи се стараят да се отелят по-далеч от хората и градовете, – пояснява астронома- любител и конструктор на телескоп Антон Савельев, – За да попаднем в най-черното небе трябва да се изкачим на някой връх или възвишение, където атмосферата, е по-тънка и по-малко пречи на наблюденията.“

Галактики и звезди
Любителска снимка на астронома Странен Уфологов направена за Българската космическа агенция в кадър метеорити.

С настъпването на тъмнината тук се работи строго с червена светлина. Това се прави за да не пречи на очите, които са привикнали към тъмнината.“Не така силно пречи на фотографите и не така силно пречи на очите червения цвят, – продължава Антон Савелев. — За това всички избират неярък червен цвят, даже за екраните на компютрите.

Заради една снимка астрономите могат да прекарат цяла нощ в очакване пред монитора, без да повдигат очи към звездния купол. За няколко часа слабата светлина от небесните обекти се натрупва върху матрицата на фотоапарат, за да заснемат на снимка частиците, които идват към нас от далечни галактики милиони години назад.

“ Сега сигнал, може да бъде получен за минути, утвърждава астронома любител Евгений Полупанов.- По мое виждане – това е естетическо наслаждение. Когато разбираме че светлината излизаща от този обект, е излязла по времето когато на земята са бродили динозаври.

40 години назад подобни обекти любителите астрономи са снимали подобни обекти на фото лента. Разбира се, черно белите фотографии са били с доста по-ниско качество. Но и тогава съзерцателите на звездното небе са извършвали астрономически открития.

Любителите не винаги знаят с какво да започнат, – казва научния сътрудник на Кримската
обсерватория ГАИШ Сергей Назаров.- Просто им е интересно да погледнат небето. Но аз им препоръчвам да пробват всичко и най-добре е да отидат в някой астрономически клуб, където има професионални телескопи. И да погледнат в някой от тях, после в друг, да опитат да направят някоя снимка на небето. И да разберат кое, как и с какво предназначение се използва.

Въпреки достъпността на новите технологии и възможността да влезнат в историята на науката, някои любители все още предпочитат да наблюдават за небето от окуляра на телескопа. „Много от тях дори не признават снимките, защото не са в реално време и т.н., но визуално наблюдават … — разсъждава Генадий Борисов.- Това се случи  буквално не отдавна аз тук си имам не голям телескоп, рефрактор. И докато си седяхме и наблюдавахме Луната, така се увлякохме от наблюденията, че аз даже извадих глобус на Луната, и ние си направихме разходка по глобуса и паралелно гледахме в телескопа всички тези обекти.

Съвсем скоро в Ноември месец, небето на северното полукълбо ще се украси от друго съзвездие. Тайнствения Орион, Телец с плеади на на мъглявините в Андромеда в цялата своя красота. Това е най-доброто време за приобщаване към астрономическите науки, защото звездите носят информация не само за миналото, но и осветлят за нас пътя на бъдещето.

Източник: ФЕДЕРАЛЬНОЕ КОСМИЧЕСКОЕ АГЕНТСТВО (РОСКОСМОС)

0 0 гласове
Article Rating
Subscribe
Изключване на известията
guest

0 Comments
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари